Последни новини
Home / Законът / Цветан Василев: От 2009 г. в държавата има мафиотско управление, Борисов ще го съди

Цветан Василев: От 2009 г. в държавата има мафиотско управление, Борисов ще го съди

Defakto.bg

Премиерът в оставка Бойко Борисов написа в профила си във фейсбук, че ще съди „клеветниците“ , очевидно визирайки  банкера Цветан Василев.  Вчера Василев даде интервю за телевизия Би Ай Ти, в което заяви, че дясната ръка на Борисов го е рекетирал за 43 млн. лева.

„Свидетели сме на поредните опити за манипулативно интерпретиране на историята и хвърляне на нова порция лъжи, манипулации и откровени клевети срещу мен от същите хора, които го правеха 2013-2014 година. Тогава бях подложен на всевъзможни проверки. Нещо повече, припомням, че спечелих и много от делата за клевета. Надявам се, че компетентните органи и сега ще проверят всички сигнали срещу мен, както са го правили и досега.

Аз категорично заявявам, че не участвам в никакви фирми, бизнеси или офшорки, както впрочем беше доказано още 2013 година, когато отново се сипеха поредица лъжи от медиите на кръга около една фалирала банка. Разговарях с моите адвокати днес, които започват работа по завеждане на нови дела срещу клеветниците“, пише още  Борисов.

В последното си интервю  мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изключително  конкретен, а прокуратурата няма изход, освен да разпореди проверка на  твърденията  му.

Дясната ръка на Бойко Борисов, човекът за всичко, по време на неговото първото управление, който събираше парите – Александър Сталийски, ме принуди да откупя подарени дялове от „Дунарит“ за 43 милиона лева, това заяви той в  предаването „Просто Диков“ на телевизия Би Ай Ти. През 2010 година Василев  прехвърлил 50% от собствеността на русенския завод на фирми, собственост на посочени от Сталийски лица, срещу обещания да получи закрила от държавата.

През 2013 година пък трябвало да откупи подарените дялове за 43 милиона лева. Василев показа и документи за прехвърляне на дяловете и откупуването им.

Отделно фирмата, на която са подарени дялове от „Дунарит“, прибрала и 6 млн. лева дивидент. Според Василев, същата схема, с подаряване на дялове и откупуването им, е имало и с „Авионамс“.

През 2012 година авиоремонтният завод бил принуден и да купи на търг 6 хеликоптера, оценени за 8 милиона лева за 28 милиона лева. От хотел в Белград Цветан Василев обяви, че Борисов има интерес сега да национализира „Авионамс“, защото заводът е спечелил поръчка за ремонт на хеликоптери с НАТО, от която ще се спечелят 30 милиона долара.

Цветанов твърди също, че Сталийски е придобил и 40 млн. от изнудване на ТВ7 във връзка с договор за наем, подписан с тогавашния директор Николай Бареков, според който е трябвало да му плаща по 10 млн. лв. на година наем за студиата.

Цветан Василев каза, че през юни 2014 година е занесъл на Бойко Борисов документи, показващи колко пари е получил от него Александър Сталийски. На въпрос за каква сума стана дума, той заяви – много.

Кражбата на века, заради която вероятно си отиде КТБ, така Цветан Василев пък определи сделката за „Виваком“, която по думите му е открадната, на цена над 70% по-ниска от пазарната й стойност. „Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев (бизнесмена и мажоритарен собственик) 46% от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито има възможност да обезпечи руската банка ВТБ да влезе в сделката, нито да реши проблемите на територията на страната“, посочи Василев.

Според банкера Русев е поел ангажимент, който очевидно надхвърля възможностите му, и той няма никакво съмнение, че зад българските лица в цялата стратегия стоят Пеевски и Борисов. „Как сделката мина за три дни през Комисията за защита на конкуренцията при Петко Николов. Нито една сделка не минаваше без Николов да се е обадил на Пеевски, Борисов, или на двамата“, подчерта Василев.

Според него в случая с БТК държавата се е отказала от минимум 150 млн. евро. „Държавата, в лицето на КЗК, сега се е съгласила на цена под 115 млн. евро, а реалната цена при нормални условия е над 1,2 млрд.“, посочи той. Със 160 млн. евро пък КТБ е финансирала „Виваком“, твърди Василев.Той посочи още, че Пеевски му е поискал 10% от „Ваваком“, а по думите му Борисов също е имал амбиции за проценти от компанията, защото „му бил помагал в сделката“. Ако се случи препродажба на „Виваком“, съм силно заинтересуван къде ще отидат парите, които ще постъпят по сметката на неговата (на Пеевски) офшорка в Люксембург“, каза Василев.

Той посочи още, че досега от „Виваком“ са източени 10 млн. лв. към ФК „Левски“. „Истината за „Левски“ е, че беше овладян от Пеевски и Сталийски, разбирай Борисов. До ден днешен никой не е върнал на КТБ 1 млн. лв., платени директно от фирма от съзвездието на банката по сметката на клуба с посредничеството на фирма на вездесъщия адвокат на Пеевски – Александър Ангелов“, каза Цветан Василев в отговор на въпрос.

Цветан Василев обобщи, че  от 2009 година в България има мафиотски режим на управление на държавата, като се редуват клановете на Пеевски и Борисов, а в последните две години двата клана действат заедно. За една година управление на Борисов, фирмите, свързани с Пеевски, взеха обществени поръчки за 1.5 млрд лева, каза Василев.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.