Последни новини
Home / Законът / Веселин Пенгезов и обвинителката на Узунов отново са съдии

Веселин Пенгезов и обвинителката на Узунов отново са съдии

Defakto.bg

На финала на изнурителен ден, съдийската колегия най-сетне се произнесе по същество по молбите на двама съдии за възстановяване. И ги възстанови, т.е. изпълни закона!

Така бившият председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов се връща като редови магистрат в САС. А Люба Петрова, която даде показания за оказван й натиск от Димитър Узунов да натопи колега, се възстановява като съдия в Раднево.

Случи се след разсейвания, отлагания, разтакавания и какво ли още не.

Впечатли обаче, че решението за Пенгезов днес бе взето с 9 срещу 3 гласа. Единствените „против” възстановяването му бяха Галя Георгиева, Димитър Узунов и Даниела Костова.

При Люба Петрова възстановяването стана със 7 срещу 5 гласа.

Преди това колегията отмени собственото си решение от 1 ноември, с което искаше принципно произнасяне от пленума на ВСС за възстановяването на магистрати по новите правила на закона. Понеже за съдии и прокурори практиката трябвало да е еднаква. Прокурорската колегия обаче самостоятелно си решава казусите. А петима от съдиите настояха и тяхната колегия да поеме отговорност.

Законът е ясен – съдии и прокурори вече могат да бъдат отстранявани от ВСС по предложение на обвинител №1 само за престъпления, пряко свързани с дейността им на магистрати. Фактите – също. И Пенгезов, и Петрова, са отстранени по вече несъществуващо основание. Различните позиции в съдийската колегия също отдавна са известни и изказани. Едните настояват да се спази законът, другите говорят за морал, лош сигнал подсъдим съдия да правораздава и прочее. Въпреки това, въпреки късния час обаче и едните, и другите днес не спестиха на себе си, на колегите си и на публиката повтарянето на същите аргументи.

Нов нюанс внесе само Димитър Узунов, който досега мълчеше по въпроса за Люба Петрова. След като по нейни показания, дадени пред СГС по процес срещу друг радневски магистрат, прокуратурата обяви започнала проверка срещу Узунов, мълчанието му бе обяснимо.

Днес обаче той взе думата. И обяви, първо, че няма никакво основание да се отведе от този дебат, защото прокурорската проверка не била приключила. Но най-вече – при едно от разглежданията на молбата й, самата Петрова била изпратила есемес на Узунов (съдържанието не бе предадено, но намекът бе, че го е заплашвала). И едва после дала показания как представвялащият ВСС я рекетирал. С две думи според тази интерпретация не Узунов е изнудвал Петрова, а тя него.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.