Последни новини
Home / Законът / „Глориент” спечели първо дело срещу „Техномаркет”

„Глориент” спечели първо дело срещу „Техномаркет”

Defakto.bg

Веригата на Пеевски да предаде магазин в Кърджали, реши СГС

Международните инвеститори от „Глориент” спечелиха първо дело срещу веригата „Техномаркет”, чийто основен акционер е депутатът Делян Пеевски.

С решение от вчера Пламен Колев от Софийския градски съд постановява „Техномаркет” да предаде на „Глориент” търговско-складов комплекс в Кърджали и да плати разноските им по процеса от 15 908,08лв.

Решението не е окончателно и може да се оспорва нагоре по инстанциите. А съдия Пламен Колев отказва да разпореди предварително изпълнение.

Но, така или иначе, първия рунд в сагата приключи.

Конкретният спор за магазина в Кърджали е едно от 27-те дела за 13 магазина е в цялата страна и 1 централен офис в София. Но, за разлика от повечето останали обекти, които до 2006 г. са били собственост на „Техномаркет”, тогава са продадени на „Глориент” и веригата е останала наемател в тях, магазинът в Кърджали никога не е бил собственост на „Техномаркет”. Т.е. отношенията винаги са били наемни. Както и при останалите обекти обаче, в началото на тази година, когато се сменя собствеността в „Техномаркет”, веригата спира да плаща наем и след няколко нотариални покани „Глориент” завежда изпълнително дело за неиздължения наем и отделно внася иск за опразването на магазина.

В СГС приключи на първа инстанция именно спорът за опразването. Процесът се разви за един ден. А представителите на „Техномаркет” опитаха да го блокират с искане и това дело да спре в изчакване на друго, за друг имот – централния офис в София. Понеже при благоприятен изход за тях можело да се направи прихващане. Твърдението на „Техномаркет” е, че офисът, както и останалите магазини никога не са преставали да са техни, а продажбата и договорите за наем са нищожни.

В няколко дела в СГС този аргумент доведе до спиране на делата. В случая обаче съдът отказа да го стори и постанови решение по същество.

Ето какво казва съдия Пламен Колев:

„Между страните е налице валиден договор за наем относно процесния недвижим имот.

Ответникът не е изпълнил задължението си за заплащане на наемната цена за периода месеците февруари, март, април 2016г., включително и в дадения му срок за това.

При наличие на неизпълнение на задължение по договора приложение намира разпоредбата на чл.87 ЗЗД, уреждаща правото на изправния кредитор да внесе правна промяна – да развали договора поради неизпълнение.

При прекратяване (в случая разваляне поради неизпълнение) на договор за наем, в съответствие с нормата на чл.233, ал.1 ЗЗД, наемателят дължи връщане на наетата вещ, налагащо извода за основателност на иска.”

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

В Съдебната палата в София и. ф. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова …

Адвокат Валя Гигова: Правото на труд отстъпва пред нуждата да бъде гарантиран животът и здравето на гражданите

Изискването за зелен сертификат за работещите в редица обществени места на закрито не противоречи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.