Последни новини
Home / Законът / Как може бързо да се напусне работа

Как може бързо да се напусне работа

Defakto.bg

 Тодор Капитанов, юрист*

              Читателка на Defakto.bg попита следното:  „Кандидатствах за нова работа и ме одобриха. Трябва да постъпя на новата длъжност до 2 седмици. Как е възможно най-бързо да прекратя сегашния си безсрочен трудов договор? Старият работодател може ли да ми попречи?“

Отговор:      Работодателят не може да ви попречи да напуснете, за да постъпите на работа другаде. Имате няколко възможности да напуснете бързо.

Първата е да поискате от работодателя да Ви освободи по взаимно съгласие. За целта следва да му връчите писмена молба. Ако се съгласи – договорът се прекратява, считано от датата, която сте посочили в молбата. Ако обаче той не е съгласен или пък не вземе отношение по заявлението в 7-дневен срок от получаването му, ще трябва да отправите предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение.

Законът предвижда и няколко случая, когато работникът или служителят може да прекрати трудовото правоотношение без предизвестие при смяна на работата. Това става, когато преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс, както и когато продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение, постъпва на редовна докторантура или на държавна служба.

Без предизвестие служителят може да напусне и когато работи на срочен трудов договор за определено време или по заместване и преминава на друга работа за неопределено време.

Не дължи предизвестие също така незаконно уволнен, който напуска, за да заеме работата, на която е възстановен от съда.

Трябва да се има предвид, че извън тези случаи, ако работникът или служителят бъде одобрен за нова длъжност в друго предприятие и се налага да напусне, за да я заеме, той следва да отправи предизвестие до стария работодател. Тук има няколко възможности. Първата е служителят да отработи предизвестието. Втората е, докато тече срокът на предизвестието,да ползва платен годишен отпуск, ако има останал такъв, или друг вид отпуск по предвидения за това ред. Или пък, ако не му разрешат отпуск, да прекрати трудовия си договор, без да спази срока на предизвестие. Но тогава дължи обезщетение в размер на брутната си заплата за неспазения срок.

Справка:   Член 325, т. 1 и чл. 327 от Кодекса на труда.

            *Авторът е Изпълнителен секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Един коментар

  1. Никола

    Има ли възможност за пускане на неплатен отпуск при подадено вече предизвестие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.