Последни новини
Home / Законът / Американски експерти съветват да се отбягва наказателната репресия спрямо непълнолетните

Американски експерти съветват да се отбягва наказателната репресия спрямо непълнолетните

Defakto.bg

Искрено се надяваме следващият екип на Министерството на правосъдието да припознае проекта на Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, защото реформата в детското правосъдие трябва да бъде завършена възможно най-скоро.“

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – Русева при откриването на онлайн семинар с лектори от Съвета по възстановително правосъдие на щата Колорадо, съобщиха от правосъдното ведомство.

Гости на лекцията са били магистрати, пробационни служители, инспектори от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, експерти от Държавната агенция за закрила на детето и от Министерството на труда и социалната политика,  членове на Централната и местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и ангажирани в работата с деца неправителствени организации.

Пред тях членовете на Съвета по възстановително правосъдие в Колорадо Пий Лий, Спиро Коинис и Мег Уилямс са представили в двучасова видеконферентна връзка практиката си от прилагането на института спрямо малолетни, непълнолетни и осъдени възрастни в общността им.

“В зависимост от тежестта на извършеното и профила на извършителя, полицаят например може да прецени, че само с извинение към жертвата целта на института може да бъде постигната.  Прокурорът може да го отклони от наказателния процес и да му даде шанс да възстанови щетата. В съдебния процес съдията също може да прецени и да наложи възстановително правосъдие, вместо присъда“, обяснил Спиро Коинис, координатор в отдела на изправителни институции за малолетни и непълнолетни в Колорадо.

По думите на члена на Съвета и на Камарата на представителите в Народното събрание на щата Колорадо Пий Лий детската престъпност в Колорадо е между 7% – 8% от общата, а прилагането на възстановителното правосъдие в последните 10 години е довело до 30% намаляване на рецидива при малолетни и непълнолетни правонарушители.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.