Последни новини
Home / Законът / Борисов за сефте на разпит като премиер (макар и в оставка)

Борисов за сефте на разпит като премиер (макар и в оставка)

Defakto.bg

Вярвал и на прокуратурата, и на съда

Бойко Борисов за първи път отиде на разпит като действащ премиер, макар и в оставка.

Днес стана част от правителствената масовка в столичното следствие и даваше показания по делото за турските ваксини, по което бе обвинен здравният министър Петър Москов. Борисов беше придружаван от вицепремиера в оставка Томислав Дончев и коментира, че е обяснил на следователите как се взимат решения „на подпис“ от кабинета.  В предишни години Борисов е викан от прокуратурата и по други поводи, свързани с премиерското му битие, но след като беше станал „редови гражданин“.

Министър-председателят в оставка, впрочем, демонстрираше непритеснение от призовката и показанията. Обратното – заяви, че вярва на прокуратурата и винаги е казвал, че трябва да й се вярва. Вярвал и на съдиите, които от година и половина имат ново ръководство (Лозан Панов или Калоян Топалов, не стана ясно). Твърда вяра в съда и в презумпцията за невинност, впрочем, декларира и партийният му заместник Цветан Цветанов (рецидивист по осъждания на България в Страсбург за погазване на същата презумпция).
На излизане от следствието днес Борисов, цитиран от БГНЕС, каза:

„Винаги съм казвал, че трябва да се проверява, когато има съмнения в нещо и това е и ролята на обвинителя. Чл. 7 и чл. 9 съм обяснил как се внася акт на подпис, поради това, че ситуацията беше такава, че бързо трябваше да се реагира с ваксините. Обяснил съм защо решението е на подпис и какво сме целели с всичките финансови и икономически обосновки за ваксините с Турция. Точно и ясно. Ако не бяхме дошли тука, щяхте да питате защо не са ни викали. Всички говорим за проверки, разследвания, проверки, разследвания на всички. След като в пространството се говори за тези ваксини толкова много, трябва да обясним защо сме взели това решение“. И предположи, че сигурно ще го разпитат и за МИГовете, за които пък е обвинен военният министър Николай Ненчев.
Не бе подмината и политиката, включително текущите консултации при президента Плевнелиев.
„Не виждам в ГЕРБ поподготвен от мен за премиер. Когато се уморя, ще дам път на другите“, обяви Борисов. Но бе категоричен – няма да подкрепят кабинет с мандата на Патриотичния фронт. След консултациите днес патриотите декларираха готовност за мандат, в който да съставят експертен

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.