Последни новини
Home / Законът / Борисов за сефте на разпит като премиер (макар и в оставка)

Борисов за сефте на разпит като премиер (макар и в оставка)

Defakto.bg

Вярвал и на прокуратурата, и на съда

Бойко Борисов за първи път отиде на разпит като действащ премиер, макар и в оставка.

Днес стана част от правителствената масовка в столичното следствие и даваше показания по делото за турските ваксини, по което бе обвинен здравният министър Петър Москов. Борисов беше придружаван от вицепремиера в оставка Томислав Дончев и коментира, че е обяснил на следователите как се взимат решения “на подпис” от кабинета.  В предишни години Борисов е викан от прокуратурата и по други поводи, свързани с премиерското му битие, но след като беше станал “редови гражданин”.

Министър-председателят в оставка, впрочем, демонстрираше непритеснение от призовката и показанията. Обратното – заяви, че вярва на прокуратурата и винаги е казвал, че трябва да й се вярва. Вярвал и на съдиите, които от година и половина имат ново ръководство (Лозан Панов или Калоян Топалов, не стана ясно). Твърда вяра в съда и в презумпцията за невинност, впрочем, декларира и партийният му заместник Цветан Цветанов (рецидивист по осъждания на България в Страсбург за погазване на същата презумпция).
На излизане от следствието днес Борисов, цитиран от БГНЕС, каза:

“Винаги съм казвал, че трябва да се проверява, когато има съмнения в нещо и това е и ролята на обвинителя. Чл. 7 и чл. 9 съм обяснил как се внася акт на подпис, поради това, че ситуацията беше такава, че бързо трябваше да се реагира с ваксините. Обяснил съм защо решението е на подпис и какво сме целели с всичките финансови и икономически обосновки за ваксините с Турция. Точно и ясно. Ако не бяхме дошли тука, щяхте да питате защо не са ни викали. Всички говорим за проверки, разследвания, проверки, разследвания на всички. След като в пространството се говори за тези ваксини толкова много, трябва да обясним защо сме взели това решение”. И предположи, че сигурно ще го разпитат и за МИГовете, за които пък е обвинен военният министър Николай Ненчев.
Не бе подмината и политиката, включително текущите консултации при президента Плевнелиев.
“Не виждам в ГЕРБ поподготвен от мен за премиер. Когато се уморя, ще дам път на другите”, обяви Борисов. Но бе категоричен – няма да подкрепят кабинет с мандата на Патриотичния фронт. След консултациите днес патриотите декларираха готовност за мандат, в който да съставят експертен

About De Fakto

Проверете също

ЕК завежда иск срещу България пред Съда на ЕС за неизпълнение на решението за мръсния въздух у нас

България ще бъде изправена пред Съда на ЕС  заради бездейства по въпроса със замърсяването на …

Управляващите с нова версия за независимия прокурор, който ще разследва Главния: Мандат от 7 години, избор от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство

След премеждията на проектите “Кирилов” (по името на бившия правосъден министър) и куп унищожителни негативни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.