Последни новини
Home / Законът / Обвиненията срещу Христо Бисеров – на последен тест пред ВКС

Обвиненията срещу Христо Бисеров – на последен тест пред ВКС

Defakto.bg

Делото е насрочено за утре

След две оправдателни присъди, делото срещу бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров ще мине на последен тест пред ВКС.

Процесът е насрочен за утре, съобщиха от Върховния касационен съд.

Навремето обвиненията срещу Бисеров за пране на пари и укриване на данъци взривиха общественото пространство и доведоха до оттеглянето му от всички постове. Дотук обаче съдът на две инстанции бе категоричен – обвиненията са толкова неиздържани, че изобщо не е трябвало да бъдат повдигани. Нещо повече – твърденията за пране на пари така и не стигнаха до съд.

Ето съобщението на ВКС:

“За разглеждане в открито съдебно заседание на 24.11.2016 г. (9.00 ч., зала № 23) във ВКС е насрочено касационно наказателно дело № 1055/2016 г. Делото е образувано по протест на Софийската апелативна прокуратура и жалба на министъра на финансите като представител на държавата против Решение № 291/07.07.2016 г. на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена присъдата на Софийския градски съд по отношение на бившия депутат и заместник – председател на Движението за права и свободи Христо Бисеров.

С присъда от 01.12.2015 г. на Софийския градски съд Христо Бисеров е признат за невинен и по трите повдигнати срещу него обвинения – по чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 2, пр. 2 вр. чл. 93, т. 14 от НК – да е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери; по чл. 251, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК – при условията на продължавано престъпление да е нарушил задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, като  стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери; и  по чл. 313, ал. 1 от НК – да е затаил истина в подадена по електронен път и на хартиен носител писмена декларация до Сметната палата относно притежавани суми в различна валута.

Протестът и жалбата са против оправдаването на Христо Бисеров само за престъплението по чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 2, пр. 2 вр. чл. 93, т. 14 от НК.

В протеста на Софийската апелативна прокуратура са развити доводи за наличие на касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 2 от НПК – нарушение на материалния закон и допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Направено е искане за отмяна на оправдателната присъда по отношение на престъплението по чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 2, пр. 2, вр. чл. 93, т. 14 от НК и връщане на делото за ново разглеждане от Софийския апелативен съд в тази част.

С жалбата, подадена от процесуалния представител на министъра на финансите, са наведени доводи за допуснати от Софийския апелативен съд нарушения на материалния и процесуален закон, като е направено искане за отмяна на постановеното от Софийския апелативен съд решение в частта, с която е потвърдено отхвърлянето на предявения от министъра на финансите граждански иск.”

 

About De Fakto

Проверете също

Делото за катастрофата край Своге тръгва на 18 май с шестима обвиняеми

Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге през 2018 година, …

Пускат фалшива жалба срещу конкурс от името на съдия. Тя е регистрирана във ВАС

В съда приемат всички оспорвания, ако отговарят на формалните изисквания, истината излиза пост фактум Фалшива …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.