Последни новини
Home / Законът / Почти единодушно: Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев се връща на работа

Почти единодушно: Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев се връща на работа

Defakto.bg

Вече ще е редови магистрат

Почти единодушно – с 8 срещу 1 гласа, прокурорската колегия възстанови на работа бившият окръжен обвинител на Плевен Иво Радев. Но вече като редови магистрат.

Гласуването мина без всякакъв дебат. Така Радев стана първият прокурор, възстановен по новите правила на закона. Вчера съдийската колегия ги приложи спрямо Веселин Пенгезов и Люба Петрова.

Както Де факто писа, предложението на прокурорската комисия КАК също бе за възстановяването на Иво Радев. Той бе отстранен миналата пролет, след като по разследване на прокурорската „Антимафия“ го обвиниха, че оказвал натиск върху подчинена. Това лято на първа инстанция в СГС Радев бе напълно оправдан.

Да се мотивира!

Любопитен, макар и кратък дебат се проведе по друго кадрово предложение – районният обвинител на Бургас Иван Кирков да бъде назначен за зам.-шеф на окръжната прокуратура в града. Последните промени в ЗСВ предвидиха административните ръководители и заместниците им да се избират измежду магистратите от същото или по-високо ниво. И само по изключение – от по-ниско.

За качествата на обвинителя Иван Кирков се чуха само суперлативи, но окръжният прокурор на Бургас не е мотивирал с какво случаят е изключителен, стана ясно по време на разискванията. Затова КАК предлагаше предложението да се отхвърли. По настояване на Магдалена Лазарова обаче колегията гласува да се даде втори шанс и предложението бе върнато за мотиви. „Както е казал поетът, да го предложи под вънкашност чужда и име ново“, бе метафоричен Сотир Цацаров.

Между другото, съдийската колегия вече погази именно този законов принцип, като избра за шеф на административния съд в Перник магистрат от районно ниво, макар и ръководно. И то без аргументи за изключителност. Този избор обаче бе оспорен пред ВАС и изпълнението на решението – спряно.

Спор за конкурсите

Спор се роди как да се приложи новото правило, според което 9 месеца след приключил конкурс, при освобождаване на длъжност, колегията назначава следващият по ред класиран кандидат, ако е получил поне оценка много добър (5,00). Т.е. в този кратък срок не провежда нова процедура.

Сблъскаха се две виждания. Според едното, в посочения срок некласираните отличници в конкурс могат да се назначават и на длъжности, освободени междувременно след пенсиониране или смърт на магистрат.  Според другото – правилото важи само за освобождаването на конкретната длъжност, за която е бил проведен конкурсът. Даден бе пример – обвинител печели състезание за апелативна прокуратура и встъпва в длъжност. Но после се явява на конкурс за ВКП и отива на работа там. Тогава следващият класиран във вече проведения конкурс за апелативната прокуратура заема освободената длъжност.

Надделя първото виждане.

И за ранговете

Нетипично за прокурорската колегия, дебат имаше и по таблица за ранговете на магистратите. Става дума за неголеми суми, които се дават към заплатите според ранга. Така например един прокурор в окръжна прокуратура може да има ранг на обвинител във ВКП и за това получава малка добавка. Принципът е същият и при съдиите.

Сега таблицата се коригира, защото промените в ЗСВ дадоха възможност и районните съдии и прокурори да получават най-високия ранг. А предложението е в тези случаи добавката да е 30 лв. Като за най-ниския ранг сумата е 79 лв.

Това е подигравка с магистратите, обяви Елка Атанасова и настоя колегията да „не съгласува“ тази корекция (оончателното решение ще е на пленума на ВСС).

Ясен Тодоров обаче обяви, че в момента нямало повече пари в бюджета и било по-добре засега да се получат поне тези суми. Пък после генерално можело да се иска повече.

Кога после, след като веднъж сме се съгласили на малкото, възропта Атанасова.

Със 7 на 2 гласа обаче надделя минималистичният подход.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.