Последни новини
Home / Законът / Студент от Бургаския свободен университет грабна първа награда за темата  „Призванието да си адвокат”

Студент от Бургаския свободен университет грабна първа награда за темата  „Призванието да си адвокат”

Defakto.bg

Няма адвокат – управник,  който да е въвел диктаторски режим,  заяви  Ралица Негенцова в приветствие по случай Деня на българската адвокатура

%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d1%81
Носителите на първа и трета награда Александър Любомиров Станишев и Сибел Сунай Хасан. Класираната на второ място Николета Стефчова Пулева не успя да присъства на тържеството.

Тази година, честванията за Деня на  българската адвокатура  – 22 ноември, завършиха с приятни изненади.   Висшият адвокатски съвет обяви победителите от реферата на  тема:  „Призванието да си адвокат”, а председателят на съвета Ралица Негенцова връчи отличията на най-талантливите автори по темата.

Първо място печели четвъртокурсникът от Бургаския свободен университет Александър Любомиров  Станишев.

На второ място е класирана Николета Стефчова Пулева,  пети курс от  Великотърновския университет.

Третата позиция зае – Сибел Сунай Хасан,  – второкурсничка от СУ „Климент Охридски.

Новоучредената награда от  Висшия адвокатски съвет на името на Тодор Бурилков, получи  Михаела Славчева Димитрова,  трети курс на ПУ. Наградата е финансирана от адвокатско дружество „Денева и Арсениев”.

Висшият адвокатски съвет,  Юридическия факултет  на СУ „Климент Охридски” и Центърът за обучение на адвокати „Кръстю Цончев” бяха организирали  съвместно честването на Деня  на българската адвокатура.  На този ден преди 128 години Петото Народно събрание приема първия закон за адвокатите в България, а с решение на Висшия адвокатски съвет от 26 февруари 2005 г., денят е определен за тържество на   българските адвокати.

%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%b8%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b4%d0%b2
Председателят на СЮБ Владислав Славов
%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b8
Адвокат Емилия Недева

Традиционно, професионалният празник на защитниците изпълни  знаковата 272 аудитория на Алма Матер. Сред официалните гости, дошли да уважат  събитието бяха съдии, ръководители на правни институции, преподаватели и др., до един минали през стъргалото на адвокатската професия и 272 аудитория.

%d0%bc%d0%b0%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b8
Мая Манолова, гост на тържеството

Тук бяха председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов, омбудсманът Мая Манолова,   Явор Нотев – зам.-председател на НС, Данаил Кирилов – председател на правната комисия в НС, известни адвокати като Даниела Доковска, и Емилия Недева и още, и още,  конституционните съдии Константин Пенчев, Гроздан Илиев, Филип Димитров. Събитието не пропуснаха и бившият председател на СГС Светлин Михайлов, екс –служебният премиер проф. Георги  Близнашки, проф. Пламен Панайотов и др.

В обръщение към многохилядната адвокатска гилдия,  Ралица Негенцова заяви, че  22 ноември не е просто една дата, на която се празнува, а дата за почит и  уважение към правото. ”Българската адвокатура винаги е била силна, когато е била обединена, каза тя.  „Нашата мисия е да защитаваме правата и свободите на гражданите, обществения интерес, неподвластен на конюнктурата на деня”. Посочи, че битката за независима, високо квалифицирана адвокатура е в ход до днес, отчете като положителна стъпка последните промени в Конституцията, допуснали защитниците да сезират КС.

Негенцова напомни, че :” Няма адвокат, който да е въвел диктаторски режим”. Няма адвокат-държавник, който да е вършил преврати, потвърдиха думите й в изказванията си множество оратори от колегията.

„Ще съдим безкомпромисно всеки, който поставя  собствения си интерес над закона и обществото“, категорична бе Негенцова.

Поздравителен адрес за деня на адвокатите изпратиха президентът  Росен Плевнелиев и председателят на парламента  Цецка Цачева. В поздравленията се включи и деканът  на ЮФ проф. Сашо Пенов, който благодари за неоценимата подкрепа, която адвокатурата оказва на университета за добрия вид на не една и две зали,  в които се преподава.

“Адвокатите се идентифицират със защитата на правата на човека и поддържат  сложния баланс от интереси в обществото”,  заяви  Мая Манолава.  Обясни, че  като омбудсман тя се чувства адвокат на народа,   чиито интереси трябва да се защитават  безусловно и без страх.

Не може да има съдебна реформа,  ако адвокатите не участват в нея, категоричен бе Владислав  Славов. В кратката си  реч, той отбеляза, че изключването на адвокатската гилдия от законотворческия  процес води, както се вижда, до палеативни  резултати .

Адвокатурата много нарасна, каза още Славов, с година, с по няколкостотин полуграмотни юристи. Бившият конституционен съдия призова колегите си за радикални промени в университетите, където се изучава право, свързани най-вече с редуциране на броя приети лица и създаване на условия за студентите, така че да излизат „качествени кадри“.

От името на 165 хилядната армия от адвокати в Германия,  почитания към българските си колеги, поднесе  вицепрезидентът на немския  адвокатски съвет г-н Улрих Веселс.  Той връчи на Ралица Негенцова картина, която отразява „дигиталния век в който живеем“.

Както De Fakto съобщи, тази  година Висшият адвокатски съвет е положил сериозни усилия да  посрещне  празника с книгата на  проф. Милко Палангурски „Адвокати, управление, политика 1879-2016 г.”.  Книгата е  издадена в навечерието на 22 ноември заедно с  едноименния  филм на Константин Чакъров за представителите на професията през властта и годините. Тя проследява пътя на защитниците в държавната власт 1879-2016 г. (Още по темата в De Fakto По случай 22 ноември: Адвокатите в управлението са мерило за демокрация)

„Участието на адвокатите в управлението на държавата е мерило за демокрация. В най-критичните моменти и в най-добрите времена съдбата на държавата е била поверявана на адвокатите. А колкото е по-недемократично едно правителство, толкова по-малко са адвокатите в него”.   Равносметката направи авторът, професорът по нова и най-нова история Милко Палангурски,   Общественото здраве се крепи на адвокатите.

Има адвокати, има право,  няма адвокати – няма правова държава,  заключи  професорът.

Българските адвокати получиха  специални поздравления от  ръководителите на  Международния  съвет на адвокатите и  Съветът на европейските адвокати. Поздравителен адрес изпратиха и от  държавното обвинение.

„В залата сме опоненти, но инак,  адвокати и прокурори сме в една лодка, тази на  правораздаването”, коментира пред De Fakto , адвокат Красимир Недев,  медиен консултант на Висшия адвокатски съвет. Двете гилдии си дължим %d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%be%d0%b2%d0%b0-22-%d0%bd%d0%be%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-2016 уважение заради ежедневната изнурителна битка да утвърждаваме закона и правилата, добави той.

На челната снимка председателят на ВАдвС Ралица Негенцова показва картината, подарена от немските адвокати на българските за празника им. 

About Лилия Христовска

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.