Последни новини
Home / Без категория / Италия: Електронното правосъдие е пряк път за бързо правосъдие и борба с корупцията

Италия: Електронното правосъдие е пряк път за бързо правосъдие и борба с корупцията

Defakto.bg

Съветът на Софийска адвокатска колегия, съвместно с Миланската адвокатска колегия и Асоциация на жените адвокати проведе международна конференция на тема „ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВОСЪДИЕ: България – възможности и предизвикателства. Италия – реализация и опит. Добри европейски практики.”

Конференцията беше с участието от българска страна на водещи специалисти в областта на електронното правосъдие, участвали в разработването на правилата как то да се реализира в България. От италианска страна участваха адвокати и специалисти по организация и управление на организационни процеси, които са участвали във въвеждането на електронизацията на гражданския процес в адвокатската колегия в Милано и изобщо в Италия.

Лекторите адв. Христо Копаранов и адв. Емилиян Арнаудов, управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Попов и Партньори”, представиха същността и обхвата на електронното правосъдие, както и вижданията си относно ползите, до които въвеждането му би довело. Бяха изтъкнати редица проблеми на съдебната система, които могат да бъдат повлияни чрез електронизация: съществена бързина, по-малко административни разходи, повече прозрачност, по-малко корупция и др. Изтъкнати бяха предизвикателствата и рисковете, които крие въвеждането на електронно правосъдие, като се дадоха конкретни препоръки как да се постигнат най-добри резултати при най-малко негативи.

Лекторите посочиха възможността производствата, при които не се изисква ищецът и ответникът да се явяват лично по делата, да се разпределят между всички районни съдии, независимо от града, в който се намират и така да се намали неравномерната натовареност на съдилищата. Бяха представени данни, че над половината от делата в най-натоварените съдилища са именно такъв тип производства. Препоръчано бе всички държавни органи и адвокати задължително да работят в електронна платформа и да ползват единен мейл за връзка с правосъдието, а в бъдеще гражданите да имат постоянен електронен адрес, а юридическите лица – електронен адрес на управление. Препоръчано бе създаването на точки за достъп до съдебната система в по-малките населени места, което ще намали социалния ефект от реформата, като едновременно с това да създаде присъствие на държавността там. Подчертано бе, че електронизацията ще улесни достъпа на трудно подвижни лица и на лица с намалени зрителни способности.

Гостите от Италия разкриха своя опит от въвеждането на електронно правосъдие в гражданското правораздаване, разказаха за отношението на магистратите към нововъведенията, а също и показаха практически как се осъществява работата по едно електронно дело. Впечатление направи, че ползите, които българските експерти теоретично очакват да се случат след електронизацията, реално са настъпили в Италия. Конкретно бяха представени данни за близо десетократно намаляване на времето, в което приключва едно дело, както и конкретни резултати в борбата с корупцията.

Лекторите представиха и добри практики в други Европейски държави като Португалия и Испания.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.