Последни новини
Home / Без категория / Италия: Електронното правосъдие е пряк път за бързо правосъдие и борба с корупцията

Италия: Електронното правосъдие е пряк път за бързо правосъдие и борба с корупцията

Defakto.bg

Съветът на Софийска адвокатска колегия, съвместно с Миланската адвокатска колегия и Асоциация на жените адвокати проведе международна конференция на тема „ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВОСЪДИЕ: България – възможности и предизвикателства. Италия – реализация и опит. Добри европейски практики.”

Конференцията беше с участието от българска страна на водещи специалисти в областта на електронното правосъдие, участвали в разработването на правилата как то да се реализира в България. От италианска страна участваха адвокати и специалисти по организация и управление на организационни процеси, които са участвали във въвеждането на електронизацията на гражданския процес в адвокатската колегия в Милано и изобщо в Италия.

Лекторите адв. Христо Копаранов и адв. Емилиян Арнаудов, управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Попов и Партньори”, представиха същността и обхвата на електронното правосъдие, както и вижданията си относно ползите, до които въвеждането му би довело. Бяха изтъкнати редица проблеми на съдебната система, които могат да бъдат повлияни чрез електронизация: съществена бързина, по-малко административни разходи, повече прозрачност, по-малко корупция и др. Изтъкнати бяха предизвикателствата и рисковете, които крие въвеждането на електронно правосъдие, като се дадоха конкретни препоръки как да се постигнат най-добри резултати при най-малко негативи.

Лекторите посочиха възможността производствата, при които не се изисква ищецът и ответникът да се явяват лично по делата, да се разпределят между всички районни съдии, независимо от града, в който се намират и така да се намали неравномерната натовареност на съдилищата. Бяха представени данни, че над половината от делата в най-натоварените съдилища са именно такъв тип производства. Препоръчано бе всички държавни органи и адвокати задължително да работят в електронна платформа и да ползват единен мейл за връзка с правосъдието, а в бъдеще гражданите да имат постоянен електронен адрес, а юридическите лица – електронен адрес на управление. Препоръчано бе създаването на точки за достъп до съдебната система в по-малките населени места, което ще намали социалния ефект от реформата, като едновременно с това да създаде присъствие на държавността там. Подчертано бе, че електронизацията ще улесни достъпа на трудно подвижни лица и на лица с намалени зрителни способности.

Гостите от Италия разкриха своя опит от въвеждането на електронно правосъдие в гражданското правораздаване, разказаха за отношението на магистратите към нововъведенията, а също и показаха практически как се осъществява работата по едно електронно дело. Впечатление направи, че ползите, които българските експерти теоретично очакват да се случат след електронизацията, реално са настъпили в Италия. Конкретно бяха представени данни за близо десетократно намаляване на времето, в което приключва едно дело, както и конкретни резултати в борбата с корупцията.

Лекторите представиха и добри практики в други Европейски държави като Португалия и Испания.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обяви за недопустима жалбата срещу необявяването на Бойко Борисов за депутат

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата срещу необявяването на Бойко …

Експерти: ГЕРБ не може да превръща Плана за развитие и устойчивост на България в заложник на изборите

Трима събеседници, експерти в своята област изразиха пред БНР неодобрение за заявената позиция на действащото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.