Последни новини
Home / Законът / На 29 ноември – дискусия за по-добро и предвидимо законодателство

На 29 ноември – дискусия за по-добро и предвидимо законодателство

Defakto.bg

На 29 ноември предстои дискусия по вечната тема  как законите да станат по- ефективни и предвидими. Този път повод е книгата на Яни Киров „Български истории. Картография на правото в България около 1900“ на издателска къща “ Жанет 45″. Модератор на събитието ще бъде  Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт «Отворено общество“, която ще е представя събитието.

Ще бъдат обсъждани въпроси, свързани с нестихващата критика на законодателството и законите в България. Както след 1878, така и днес законите се творят с шеметно темпо, със съмнително качество и в количество, смущаващо самите специалисти. Aко стремежът тогава е бил да се модернизира oбществото чрез внос на модерно право от Европа, днес мотото е хармонизация с европейското законодателство. Европа отново е моделът, a състоянието у нас – до болка познато: лекомислие, недомислие, хаос. Решението се търси в нови и по-добри закони, чието (въз-)действие да бъде по-eфективно и дори предвидимо. Но не e ли това затворен кръг? Може би очакванията ни са твърде високи? Защо са лоши законите? Може би трябва да коригираме предстaвите си за тях? И кaкво изобщо се случва със закона у нас?

Тези и други въпроси ще бъда тема на дискусията, която ще се опита да постави юридичeския дискурс в един по-широк обществен и исторически контекст. Тази цел преследва и книгата на Яни Киров, която ще послужи за основа на дискусията, казва Иванова.

Участници в дискусията ще бъдат: Яни Киров, историк (Dr. Phil., Albert-Ludwigs-Universität Фрайбург), дългогодишен сътрудник в института Макс Планк за история на европейското право във Франкфурт,  Проф. д-р Екатерина Михайлова, преподавател в Департамент Право на НБУ, заместник председател на 40-тото и 41-вото Народното събрание,  Васил Петров, доктор по право от Софийския универститет «Св.Климент Охридски» и съдия в Софийски районен съд.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.