Последни новини
Home / Законът / На 29 ноември – дискусия за по-добро и предвидимо законодателство

На 29 ноември – дискусия за по-добро и предвидимо законодателство

Defakto.bg

На 29 ноември предстои дискусия по вечната тема  как законите да станат по- ефективни и предвидими. Този път повод е книгата на Яни Киров „Български истории. Картография на правото в България около 1900“ на издателска къща ” Жанет 45″. Модератор на събитието ще бъде  Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт «Отворено общество”, която ще е представя събитието.

Ще бъдат обсъждани въпроси, свързани с нестихващата критика на законодателството и законите в България. Както след 1878, така и днес законите се творят с шеметно темпо, със съмнително качество и в количество, смущаващо самите специалисти. Aко стремежът тогава е бил да се модернизира oбществото чрез внос на модерно право от Европа, днес мотото е хармонизация с европейското законодателство. Европа отново е моделът, a състоянието у нас – до болка познато: лекомислие, недомислие, хаос. Решението се търси в нови и по-добри закони, чието (въз-)действие да бъде по-eфективно и дори предвидимо. Но не e ли това затворен кръг? Може би очакванията ни са твърде високи? Защо са лоши законите? Може би трябва да коригираме предстaвите си за тях? И кaкво изобщо се случва със закона у нас?

Тези и други въпроси ще бъда тема на дискусията, която ще се опита да постави юридичeския дискурс в един по-широк обществен и исторически контекст. Тази цел преследва и книгата на Яни Киров, която ще послужи за основа на дискусията, казва Иванова.

Участници в дискусията ще бъдат: Яни Киров, историк (Dr. Phil., Albert-Ludwigs-Universität Фрайбург), дългогодишен сътрудник в института Макс Планк за история на европейското право във Франкфурт,  Проф. д-р Екатерина Михайлова, преподавател в Департамент Право на НБУ, заместник председател на 40-тото и 41-вото Народното събрание,  Васил Петров, доктор по право от Софийския универститет «Св.Климент Охридски» и съдия в Софийски районен съд.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.