Последни новини
Home / Законът / Решено: По 30 лева добавка за най-високия ранг в Темида

Решено: По 30 лева добавка за най-високия ранг в Темида

Defakto.bg

Общо по 186 лева отгоре ще получават районните съдии и прокурори

Магистратите, които работят в районните съдилища и прокуратури, ще получават по 30 лева отгоре, ако получат най-високия ранг в системата – на върховни съдии и поркурори.

Това реши днес пленумът на ВСС с промени в таблицата за пределяне на максималните основни месечни заплати. Като задължи ресорната дирекция на съвета от януари да перразгледа разчетите.

Проблемът бе повдигнат вчера и на прокурорска колегия. Днес обаче бяха внесени някои уточнения.

Всъщност за какво става дума?

Ранговете са вид поощрение за магистратите с известен стаж и опит и са извън кариерното израстване. Така работещи на районно ниво могат да получат ранг на окръжни или апелативни съдии и прокурори. Досега Законът за съдебната власт обаче позволяваше максимум два ранга, а последните промени (в сила от 9 август т.г.) въведоха и трети ранг. Т.е. районните съдии и прокурори вече могат да получават и ранг на върховни. Плащане за това обаче не е било предвидено и се въвежда сега с въпросната таблица.

Вчера прокурорът Елка Атанасова нарече решението безпринципно. Защото докато между първите два ранга разликата е по 79 лв., то „стъпката” за третия, на-висок, е едва 30 лв.

Ясен Тодоров пък възрази, че в момента толкова били парите и е по-добре да се дадат поне те.

Днес същият дебат се разгоря и на пленума. Но Тодоров дообясни – районните магистрати, получили ранг на върховни, ще вземат не по 30 лв., а по 186 лв. над основната си заплата. Сиреч абсолютната цифра за третия ранг е 186, а 30 лв. е разликата между втория и третия ранг.

Кадровиците все пак признаха – тази разлика наистина е малка. Но… толкова засега.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.