Последни новини
Home / Законът / Военният министър с второ обвинение за престъпление по служба

Военният министър с второ обвинение за престъпление по служба

Defakto.bg

Военният министър Николай Ненчев стана рекордьор по обвинения сред министрите от кабинета „Борисов 2“,  след като в петък  Военноокръжна прокуратура София го привлече за втори път към отговорност за престъпление по служба.

Става дума за нерегламентирано стопиране на обществена поръчка за ушиване на военни униформи. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, класирано на първо място и предложило най-ниска цена за доставка на облекло, по нареждане на Ненчев,  МО е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева, казва прокуратурата.(подробносите по-долу)

След второто обвинение,  военният министър получи просветление – той заяви, че е осъзнал нуждата от радикална съдебна реформа, а фигурата на главния прокурор обслужвала тези, които го атакуват „Трябва да променим модела, очевидно нещо куца в съдебната система“, каза Ненчев.

Говорителят на Военно-окръжната прокуратура полк. Елин Алексиев заяви, че разследващите са спокойни със свършената работа и увери, че и трите съдебни инстанции ще потвърдят това.

Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Преди дни военният министър получи друго обвинение за престъпление по служба заради  разпореждането му да бъдат скрити два  договора  за ремонт на МиГ- ове, докато изтече срока им  на действие.  Той разпоредил  на своя  заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите от руската фирма „РСК МИГ“, съобщи прокуратурата.

Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството, докато парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. Неизпълнението на  първите договори обаче довело до принудителното приземяване на бойната авиация и вместо 180 часа на година нальот според стандарти на НАТО, летателните часове са сведени до 33 часа на година. Министърът буквално е приземил бойната ни  авиация, факт, който прокуратурата квалифицира като особено тежък.

Ето какво се казва в днешното официалното съобщение на прокуратурата за второто обвинение на Ненчев:

„Днес, 25.11.2016 г. Военноокръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Николай Ненчев – министър на отбраната за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай и извършено в съучастие с негов подчинен – престъпление по чл. 282 ал.3, вр. с ал.2, вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.3 от НК.

Обвинението на Николай Ненчев е за това, че в качеството му на длъжностно лице – Министър на отбраната на Република България в периода от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г. в гр. София в съучастие като подбудител, умишлено склонил извършителя – В. Ц. – Директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната” – МО да извърши престъпление по служба в качеството си на възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи, от което са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773 лв.

С Решение № 100/20.10.2014 г. е открита процедура за обществена поръчка с предмет: „Сключване на рамково споразумение по обособени позиции за доставка за военно полево облекло. На 11.08.2014 г. със заповед министърът на отбраната В. Шаламанов е определил В. Ц. за възложител на обществената поръчка.

При проведената обществена поръчка на първо място е класирано „Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена.

Разследването на ВОП-София е установило, че в периода декември 2014 г. януари 2015 г. Николай Ненчев поискал и разпоредил на Началника на кабинета си да предаде на В. Ц., че договор не трябва да се сключи с класираното от комисията на първо място дружество „Лортън“ ЕООД.

В изпълнение на указанията на министъра Ненчев, за времето от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г. В. Ц не изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. В. Ц. не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество – „Интендантско обслужване” ЕАД.

Върху управителя на „Интендантско обслужване” ЕАД пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън“ЕООД, по сила на който това дружество да се определи като подизпълнител на „Интендантско обслужване” ЕАД.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на „Лортън” ЕООД и „Интендантско обслужване” ЕАД .

Разследването по делото продължава“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.