Последни новини
Home / Законът / Защо съдът отказа регистрация на партията на Кадиев „Нормална държава”

Защо съдът отказа регистрация на партията на Кадиев „Нормална държава”

Defakto.bg

След ДОСТ на Местан и този казус отива във ВКС

След като през юли Лидия Илиева от Софийския градски съд отказа регистрация на партията на Лютви Местан ДОСТ заради „чуждото” име, през ноември съдия Нели Алексиева отказа на партията на Георги Кадиев „Нормална държава”. И в двата случая прокуратурата не беше видяла пречка за регистрация.

Новината гръмна вчера по медиите, уведомени от отхвърлената партия. А от СГС разпространиха пълния текст на решението. От него става ясно, че основната причина е, че в устава не са вписани „целите на политическата партия и начините на тяхното постигане”. Нещо, задължително по Закона за политическите партии.

На учредителното събрание на 12 юни бе обявено, че  “Нормална държава” е “прогресивна, проевропейска политическа партия, която отстоява принципите на законност, свобода, справедливост, морал, екология и просперитет“. Която ще се бори срещу политическото задкулисие и модела „Пеевски” и чиято най-важна политика е демографската, както и за създаване на средна класа у нас. Бе направено и заявление, че ще е патриотична партия, но не в смисъла „да бием циганите”.

Ето какво казва съдия Нели Алексиева:

„На учредителното събрание е приет устав на политическата партия, който не отговаря на изискването на чл. 14, ал. 1, т. 3 от ЗПП. В приетия устав не са вписани целите на политическата партия и начините за тяхното постигане. Липсата на този елемент от задължително необходимото съдържание на устава, прави невъзможна проверката, която дължи съда относно обстоятелството дали посочените в учредителната декларация основни принципи и цели на политическата партия са били приети и мотивирали присъстващите на учредителното събрание лица да вземат решение да образуват политическата партия. В приетия па учредителното събрание устав не са вписани никакви принципи, от които ще се води партията при извършване на дейността си и какви цели ше се стреми да постигне, съответно не са посочени и средствата, които ще бъдат използвани за постигането на тези цели. В този смисъл не е ясно дали дейността на партията и преследваните от нея цели отговарят на изискванията на чл. 2, ал. 2 и ал. 3 от ЗПП и не нарушават забранатa. установена в чл. I I, ал. 4 от Конституцията на Република България.

Предвид изложеното, Съдът намира, че не са изпълнени особените изисквания на закона /не е представен устав, който отговаря на чл. 14, ал. 1, т. 3 от ЗПП/ и направеното искане за вписване в публичния регистър на политическите партии в Софийския градски съд на политическа партия „Нормална държава” – в процес на регистрация, следва да бъде отказано.”

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.