Последни новини
Home / Законът / Прихванаха неточност на Борисов за лагера в Харманли

Прихванаха неточност на Борисов за лагера в Харманли

Defakto.bg

Премиерът Бойко Борисов е дал неточна информация във вчерашното си изявление, че лагерът в Харманли е бил създаден по времето на управлението на БСП и ДПС.  Той е заявил, че лесно може да хвърли обвинението върху правителството на Пламен Орешарски, но няма смисъл да го прави, пише сайтът „Гласове“, позовавайки се на „Фрогнюз“.

Проверка на Frognews е показала, че решението за построяване на лагера в Харманли е взето именно по време на първия мандат на правителството на ГЕРБ. Това е станало с постановление 260 от 19 октомври 2012 г. и е подписано от тогавашния МВР шеф Цветан Цветанов.

Постановлението гласи:

Министерския съвет постанови:

Чл. 1. (1) Одобрява допълнителни средства в размер 200 000 лв. по бюджета на Министерския съвет за 2012 г., които да бъдат предоставени на областния управител на област Хасково за подготовка на терен за изграждане на Временен приемателен център в гр. Харманли с модул за 1000 души съгласно раздел VI, т. 3 от Националния план за действие при временна закрила в Република България.

(2) Средствата по ал. 1 да се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2012 г. по реда на чл. 34, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет.

Чл. 2. Министърът на финансите по предложение на главния секретар на Министерския съвет да извърши налагащите се от чл. 1, ал. 1 промени по бюджета на Министерския съвет за 2012 г.

Впоследствие това решението се допълва от Постановление № 298 от 19 декември 2013 г., с което се увеличава и капацитета на лагера.

„Още следващия месец десетки афганистанци от бежанския лагер в Харманли ще бъдат екстрадирани, заяви Бойко Борисов, който вчера, четвъртък отиде на място в центъра за настаняване на мигранти, където избухнаха бунтове заради поставянето му под карантина.

„Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип. Вече има поръчан самолет за Афганистан, който ще лети през декември“, заяви Борисов пред „Нова телевизия“. Полетът е организиран от българските власти в координация и съфинансиран от Европейската агенция за гранична и брегова охрана.
Министър-председателят в оставка уточни, че няма да бъде подминат нито един от мигрантите, който е участвал във вандалски действия. На всекиго ще бъдат повдигнати обвинения, но преди това да стане ще трябва да се гледат видеозаписи, за да се установи самоличността на разбунтувалите се чужденци.
Борисов предупреди гражданите да внимават какво публикуват в социалните мрежи, защото призивите за саморазправа с мигрантите може да донесат много големи проблеми.

 Обстановката в бежанския център в Харманли в петък се нормализира. След безредиците в четвъртък са задържани над Над 400 мигранти. Пострадали са 24 полицаи, като най-тежко пострадалия е със счупена ръка.  Образувани са две досъдебни производства за безредиците, съобщи МВР.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.