Последни новини
Home / Законът / Софийските адвокати в „Параграф 22“, не могат да спрат адския шум от строеж

Софийските адвокати в „Параграф 22“, не могат да спрат адския шум от строеж

Defakto.bg

Адският шум от строителна площадка продължава да тормози софийските адвокати и банки. Нещо повече – всичките им опити да намерят държавен или общински орган, който да спре безобразието, цял ден удрят на камък. Озовахме се в Параграф 22, обобщи ситуацията пред Де факто председателят на столичната адвокатска колегия Петър Китанов.

Както писахме вчера, драмата се разиграва на бул. „Тодор Александров”, в центъра на София. Там, на № 137 е седалището на САК, до тях е офис на „Тексимбанк”, а отсреща енти ден поред се набиват релси на нов строеж и шумът е невъобразим. Но се оказва непобедим. Въпреки усилията на адвокати и банкери. Какво остава тогава за редовите граждани?!

Не е наша работа!

Днес от САК първо са сигнализирали районната здравна инспекция. Оттам обаче им отговорили, че не било тяхна работа, занимавали се само с шума, предпирятия и фирми, не от строежи. Тогава защитниците се обърнали към общината. Но оттам ги препратили към районната здравна инспекция!

Едва в късния следобед, „с връзки”, адвокатите научили, че всъщност тряблаво да депозират жалба в дирекция „Архитектура и градоустройство”. Ще го направнят, но в понеделник. А междувременно набиването на основите на новия строеж ще продължи.

Случва се при наличието на специален Закон за защита от шума, Закон за здравето, Закон за местното самоуправление и местната администрация и куп наредби, които би трябвало да защитават гражданите от всички видове прекомерни шумове, опасни за здравето (най-вече психическото). Да, ама не – въпросните закони уреждали шума на пътя, край летища, от предприятия, включително данданията, вдигана от заведения. Но не и от строежи.

А на кого е?

Специално за този случай си имало специална „Наредба № 4 за ограничаване на вредния шум чрез шумоизолиране на сградите при тяхното проектиране и за правилата и нормите при изпълнението на строежите по отношение на шума, излъчван по време на строителството”. Не се смейте – това е наименованието на „спасителния” нормативен акт, в сила от 2007 г., установи дотук проучване на Де факто. Според въпросната наредба строителният шум се контролира по правилата на Закона за устройството на територията. Който пък, на свой ред, е около два тома, както сега се шегуват мрачно адвокати. Вероятно нейде в кориците на ЗУТа е описана и контролната роля на дирекцията „Архитектура и градоустройство” спрямо строителния шум.

Впрочем, в понеделник ще видим. Като нищо ще се окаже, че и технологията на строителство с набиване на релси отдавна е забранена.

А иначе всичко е ясно – у нас правила и контрольори бол. Ако имаше и кой да ги прилага!

На снимката: Петър Китанов

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.