Последни новини
Home / Законът / Цветозар Томов: Стига двойни стандарти с волята на суверена!*

Цветозар Томов: Стига двойни стандарти с волята на суверена!*

Defakto.bg

“Слушам един от сценаристите в „Шоуто на Слави“ да обяснява, че те са внесли законопроект за изменение на ИК, съобразен с волята на суверена, и че депутатите са морално задължени да го приемат.
Предавам смисъла, не цитирам буквално. Добре, но този законопроект НЕ Е съобразен с волята на суверена. Да, над 70% гласуваха за въвеждане на мажоритарна система в два тура. Но почти същия процент гласуваха преди година и за въвеждане на дистанционно електронно гласуване.  Вярно е, че бяха по-малко като абсолютен брой. Но не бяха хич малко, пък и гласуването на избори тогава не беше задължително.

Според мен е леко безпринципно да се настоява депутатите да се съобразят с волята на суверена тогава, когато тя съвпада с волята на „Шоуто на Слави“, а да не се съобразят тогава, когато това съвпадение го няма, май.
Още по-безпринципно е да се предлага законопроект, който не само не предвижда въвеждането на дистанционно електронно гласуване, но всъщност предвижда точно обратното. Защото предложението за 9 едномандатни района извън страната, например, явно няма предвид възможността българските граждани извън страната да гласуват дистанционно.
Та те не са 3,5% (колкото са 9 района), а около 20% от всички български граждани с право на глас.
Парламентът трябва да избира между две възможности.

Първата – да уважи волята на хората, изразена и в двата референдума достатъчно убедително и да приеме закон, въвеждащ и мажоритарното, и електронното гласуване, приемайки с това всички плюсове и минуси от такава промяна.

Втората – да стъпи на формалното основание да не променя изборното законодателство прибързано, тъй като и при двата референдума не е достигната активност, която да прави решението, взето чрез референдум, задължително за парламента.
Всичко друго е двоен стандарт и подигравка с волята на суверена.

Мнението на говорителя на ЦИК Цветозар Томов е от фейсбук 

Заглавието е на  радакцията

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. И да спрем мафията да се възпроизвежда

 Заедно на площада в следващите дни ще напишем историята на България, от която няма да …

Пет адвокатски колегии от страната поискаха оставките на Иван Гешев и Данаил Кирилов

След позицията на Висшия адвокатски съвет срещу безпрецедентните действия  на прокуратурата в президентството вчера,  пет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.