Последни новини
Home / Законът / Какви документи трябва да ми даде работодателят при постъпване на работа?

Какви документи трябва да ми даде работодателят при постъпване на работа?

Defakto.bg

 

Тодор Капитанов* –юрист

Когато сключвате трудов договор задължително трябва да получите:

  1. Оригинален екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни;
  2. Копие от уведомлението, с което работодателят е информирал Националната агенция за приходите за сключването на договора.
  3. Длъжностна характеристика. Работодателят е длъжен при сключването на трудовия договор да ви запознае с трудовите задължения, които произтичат от заеманата длъжност или изпълняваната работа. Всички те са посочени в длъжностната характеристика. В нея са описани  функциите, задачите и изискванията към лицето, като знания и умения за конкретния вид работа. Като работник или служител вие сте  длъжен да изпълняте именно онези задължения, които са разписани в длъжностната ти характеристика.

Длъжностната характеристика е  много важен документ – тя има ключово значение при трудови и други спорове, свързани с длъжността, както и при трудови злополуки, установяване на имуществена отговорност, налагане на дисциплинарни наказания.

  1. Запознаване с правилника за вътрешния трудов ред (ПВТР) и с правилата за здравословни и безопасни условия на труд. Работодателят не е задължен да ви даде копие от правилника, но е длъжен да ви запознае с него. Във всяко предприятие, офис, фирма и др. задължително има приет от работодателя ПВТР. В него са конкретизирани правата и задълженията на работниците и служителите и на работодателя по трудовото правоотношение и е уредена организацията на труда в предприятието. Работниците са длъжни да спазват правилата в ПВТР, когато те не противоречат на закона. При неспазване на правилата подлежат на дисциплинарни санкции.

*Авторът е Изпълнителен секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

 

About De Fakto

Проверете също

Генералният адвокат Михаил Бобек: Директивата за услугите се прилага за дисциплинарни производства срещу адвокати

Директивата за услугите се прилага за дисциплинарни производства, образувани срещу адвокати, чийто резултат може да …

“Градус” съди Светослав Илчовски за милиони, собственикът Иван Ангелов завел и наказателно дело за обида и клевета

Искове и срещу втория бизнесмен, свидетелствал пред комисията “Манолова” Шокиращите свидетелства на бизнесмена Светослав Илчовски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.