Последни новини
Home / Законът / Какви документи трябва да ми даде работодателят при постъпване на работа?

Какви документи трябва да ми даде работодателят при постъпване на работа?

Defakto.bg

 

Тодор Капитанов* –юрист

Когато сключвате трудов договор задължително трябва да получите:

  1. Оригинален екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни;
  2. Копие от уведомлението, с което работодателят е информирал Националната агенция за приходите за сключването на договора.
  3. Длъжностна характеристика. Работодателят е длъжен при сключването на трудовия договор да ви запознае с трудовите задължения, които произтичат от заеманата длъжност или изпълняваната работа. Всички те са посочени в длъжностната характеристика. В нея са описани  функциите, задачите и изискванията към лицето, като знания и умения за конкретния вид работа. Като работник или служител вие сте  длъжен да изпълняте именно онези задължения, които са разписани в длъжностната ти характеристика.

Длъжностната характеристика е  много важен документ – тя има ключово значение при трудови и други спорове, свързани с длъжността, както и при трудови злополуки, установяване на имуществена отговорност, налагане на дисциплинарни наказания.

  1. Запознаване с правилника за вътрешния трудов ред (ПВТР) и с правилата за здравословни и безопасни условия на труд. Работодателят не е задължен да ви даде копие от правилника, но е длъжен да ви запознае с него. Във всяко предприятие, офис, фирма и др. задължително има приет от работодателя ПВТР. В него са конкретизирани правата и задълженията на работниците и служителите и на работодателя по трудовото правоотношение и е уредена организацията на труда в предприятието. Работниците са длъжни да спазват правилата в ПВТР, когато те не противоречат на закона. При неспазване на правилата подлежат на дисциплинарни санкции.

*Авторът е Изпълнителен секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.