Последни новини
Home / Законът / Какви документи трябва да ми даде работодателят при постъпване на работа?

Какви документи трябва да ми даде работодателят при постъпване на работа?

Defakto.bg

 

Тодор Капитанов* –юрист

Когато сключвате трудов договор задължително трябва да получите:

  1. Оригинален екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни;
  2. Копие от уведомлението, с което работодателят е информирал Националната агенция за приходите за сключването на договора.
  3. Длъжностна характеристика. Работодателят е длъжен при сключването на трудовия договор да ви запознае с трудовите задължения, които произтичат от заеманата длъжност или изпълняваната работа. Всички те са посочени в длъжностната характеристика. В нея са описани  функциите, задачите и изискванията към лицето, като знания и умения за конкретния вид работа. Като работник или служител вие сте  длъжен да изпълняте именно онези задължения, които са разписани в длъжностната ти характеристика.

Длъжностната характеристика е  много важен документ – тя има ключово значение при трудови и други спорове, свързани с длъжността, както и при трудови злополуки, установяване на имуществена отговорност, налагане на дисциплинарни наказания.

  1. Запознаване с правилника за вътрешния трудов ред (ПВТР) и с правилата за здравословни и безопасни условия на труд. Работодателят не е задължен да ви даде копие от правилника, но е длъжен да ви запознае с него. Във всяко предприятие, офис, фирма и др. задължително има приет от работодателя ПВТР. В него са конкретизирани правата и задълженията на работниците и служителите и на работодателя по трудовото правоотношение и е уредена организацията на труда в предприятието. Работниците са длъжни да спазват правилата в ПВТР, когато те не противоречат на закона. При неспазване на правилата подлежат на дисциплинарни санкции.

*Авторът е Изпълнителен секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.