Последни новини
Home / Законът / Бивш кмет осъди МВР за унижение и стрес

Бивш кмет осъди МВР за унижение и стрес

Defakto.bg

Бившият кмет на пловдивското село Брестовица Георги Варадинов осъди МВР за унижение и стрес. Без никаква причина униформен полицай публично, пред очите на съселяни, му съставил акт да не възпрепятства дейността на органите.

Актът е отменен е съда, а Варадинов на първа инстанция спечели дело по Закона за отговорността на държавата. За претърпяното унижение МВР трябва да му плати 750 лв. обезщетение, съобщи в.“Марица“.

Някогашният кмет имал 5 незаконни постройки в имота си в селото и от ДНСК издали заповед за тяхното премахване. Събарянето било насрочено за края на октомври м. г., като за целта било осигурено полицейско присъствие. Бутането започнало без съпротива от страна на Варадинов, но на третия ден един от полицаите написал разпореждане бившият кмет да не възпрепятства дейността на органите на реда. Направил това демонстративно на капака на колата му, което привлякло вниманието на много хора и случаят се разчул из селото.

Варадинов атакувал разпореждането и през април т. г. Пловдивският административен съд го отменил заради липсата на мотиви. След това на базата на обявеното за незаконно действие на полицая бившият кмет е завел дело срещу МВР по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Искът е бил за 1500 лв., но но съдът го е уважил наполовина. Магистратите приемат, преживеният стрес е факт, но не е налице сериозно влошаване на здравето му.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.