Последни новини
Home / Законът / Втори прокурор може да се върне на работа по предложение на КАК

Втори прокурор може да се върне на работа по предложение на КАК

Defakto.bg

Втори прокурор, отстранен от длъжност заради наказателно преследване, може да бъде възстановен. Прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите предлага обвинителят от Плевен Димитър Захариев да бъде върнат на работа, научи De Fakto. Точката е в дневния ред на прокурорската колегия за сряда. Поводът – промените в Закона за съдебната власт, в сила от 9 август.

Миналата седмица като магистрат бе възстановен бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев, обвинен от звеното “Антикорупция”, че оказвал натиск над подчинена, и оправдан на първа инстанция от Софийския градски съд.

При Захариев ситуацията е малко по-различна. Той бе разработван отново от “Антикорупция”, обвинен (за принуда върху свидетел по “Октопода” – дело, водено от друга прокуратура) и отстранен миналото лято. Обвинителният акт срещу него обаче бе внесен в съда едва в началото на този месец, според съобщението на пресцентъра на прокуратурата. В същото време Захариев поиска да бъде върнат на работа по съвсем друга причина – че основанието за отстраняването му вече не съществува в закона. Така и съдийската колегия възстанови вече Веселин Пенгезов и Люба Петрова.

Прокурорската колегия веднъж отложи произнасянето си за Захариев,  за да се проверявало докъде е разследването. В този промежутък последва внасяне на обвинението в съда.

А пътьом самата прокуратура, конкретно звеното “Антимафия”, прекрати друго свое дело срещу плевенски обвинител – Искра Ганева. Тя бе винена, че искала подкуп от частен съдебен изпълнител. По време на разследването твърденията на съдебния изпълнител не били потвърдени отдругаде.

About De Fakto

Проверете също

Защо е опасна за правосъдието новата ЕИСС (становище на 69 върховни съдии)

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати до министъра на правосъдието, с копие …

Бойко Рашков поиска от шефа на Националното следствие Борислав Сарафов да разследва главния прокурор Иван Гешев

От НСлС  бързо препратиха сигнала в Спецпрокуратурата с аргумента, че не са компетентни Служебният министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.