Последни новини
Home / Избрано / Кога военният министър научи, че е реформатор?!

Кога военният министър научи, че е реформатор?!

Defakto.bg

Бившият военен министър Найденов опроверга настоящия Ненчев, че Радев е съветвал МиГ-овете да бъдат  ремонтирани в Полша 

Възмутен, яростен и нападателен! В образа на разгромител на несправедливостта спрямо един български министър, и то на отбраната, тази сутрин (понеделник) пред  Би Ти Ви се вживя военният министър  Николай Ненчев.  Студиото бе превърнато в интересен модел на съдопроизводство – в него нямаше място за опоненти, Ненчев олицетворяваше и защитата, и обвинението, и съда, вкупом.

Научихме, че двете  повдигнати му обвинения са омерзили до дъно министъра. Мафията го атакувала чрез главния прокурор , недопустимо бил подслушван със СРС- та,  а  по повод ремонта на МиГ- 29, министърът дори произведе новина.  Не друг,  а самият  ген. Румен Радев му е  препоръчал  да ремонтира двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша, за да се търси „диверсификация”.  „Експертизата ми е дадена от ръководителя на делегацията на България в Полша и е подписана от него – ген. Румен Радев”, смая водещия  Ненчев.    „В тази експертиза се отправя съвет към мен аз да търся алтернативи за тези двигатели и направо ми се препоръчва Полша”,  показа той цял наръч  листове.

После, някак между другото, обясни,   че становището на Радев е давано по друго време и на друг министър.  „Докладната е от 2014 г. и тя е към Ангел Найденов, но стои в архива”, призна Ненчев, като похвали  Румен Радев, защото в този случай бил  абсолютно прав”.( Какво казва  бившият министър на отбраната Ангел Найденов за въпросната препоръка на  Радев,  вижте най-долу. б.а.)

Внушението беше прозрачно –  вижте на  какъв непоследователен човек съм разчитал по служба!   Дори намерението да хване декиш,  това не му върши работа, защото шефът на военновъздушните  сили може да дава експертни становища,  но не може да разпореди на един министър да се съобразява с тях.

Николай  Ненчев е обвинен в сериозно престъпление по служба.  Има право да се защитава, но трябва много да внимава за ефекта от пледоариите. С  разказа  за Румен Радев  едва ли ще  свали  обвинението, че е  наредил на зам.министъра си да скрие заварения търговски договор с руската фирма „РСК МИГ“, до изтичане на срока му, за да сключи нов с любезното съдействие на мнозинството в парламента!  Дали министърът ще схване, че още от римско време,  споразуменията се  сключват, за да се изпълняват и се прекратяват предсрочно по законови, а не политически причини.  Твърденията му, че  е правил всичко възможно да отдалечи страната от Русия, за да се  съобразява с правилата на НАТО и Европейския съюз, защото там се казвало, че  „ трябва да се избягва всяка една зависимост от Русия”, показват  „правилна” политическа подготовка.  Но са и абсолютни признания,  че е потулил сключения с руската фирма договор. А прокуратурата го преследва именно, защото  в нарушение на служебните си  задължения е укрил  едно споразумение, което докато е стояло заключено в министерската каса, бойната  авиация е била приведена в колапс.  (През  2015 г. нальота на пилоти от ВВС на  България е спаднал на  33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година.)

Ненчев си има адвокат и е добре  внимателно да обсъжда с него публичните си изяви.   Вече се е налагало да се отрича пред прокурори  от думите си в интервю за  в. „Сега“, че му е предлаган подкуп, за да задейства договора с руснаците. Днес ( понеделник)  Ненчев се възмути на глас, че спрямо него,  министърът на отбраната, са ползвани специални  разузнавателни средства!  Това не е вярно, категорично опроверга говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Веднъж тя вече обяви това и на пресконференция.

Военният министър отрече да е отговорен и за  второто обвинение, пак за  престъпление по служба заради  подменената от него фирма, спечелила търга за ушиване на военни  униформи през 2014 г., но елиминирана, защото  идело реч за корупция!  Кой да му  обясни на  г-н министъра, че за разнищването на корупцията си има органи, на които данъкоплатците плащат бая заплати, и които е трябвало да сезира, ако имал данни за корупция.  Без да се  възпроизвежда в Господ – Бог, който с един замах решава проблемите на простосмъртните.  И един друг министър още не може да  схване защо го гонят за „онези“  ваксини, логиката е подобна: щом е за добро – какво толкова, че е минал през правилата като врата у поле.

Колкото и да е  омерзен,  Ненчев трябва да признае, че не е  Господ, а редови български министър,  който е длъжен  спазва правилата, които важат за всички. Това  важи и за  министър-председателя, който по едно време също на едро спираше обществени поръчки, заради брожението, че са спечели с далавери. За да имат обаче хората сигурност, че  в държавата проблемите се решават трайно,  реакциите трябва да са по правилата, а не  според мимолетните вълнения на този или онзи временен началник !

Прозрението на военния министър, че  Цацаров го обвинява от името на мафията,  звучи като кухо клише.  Не по-малко чудато е просветлението му,  че е  осъзнал нуждата от радикална съдебна реформа воглаве с главния прокурор.  Сега, след като му повдигнаха обвинения.

Къде беше обаче военният министър, когато един бивш негов колега се гърчеше в опитите си да проведе тази реформа,  а общият им шеф –  на думи подкрепяше правосъдния си министър, но на дело  предпочиташе мнението на главния прокурор?  Защо не чухме една дума на подкрепа, когато Борисов отиде да рита топка,  а  управляващото мнозинство в парламента смаза  Христо Иванов?

Какъв е бил досега министър Ненчев, щом едва сега осъзна, че е  реформатор, остава загадка?

Прокуратурата отдавна разследва и двата случая, свързани с Николай Ненчев. Тя дължи обяснение защо чак сега обяви финала им.  Проблем на високото началство е да убеди обществото, че срещу високопоставените слуги на народа,  законът се задейства без шашми във времето,   само според нуждите на разследването, а не според  политическата конюнктура.

Моментът на истината за обвинителните актове е публичното им разглеждане в съда –  с адвокати, прокурори и арбитри.  Както му е редът.  Плурализъм! Там трябва да научим дали министърът, като е елиминирал класираната на първо  място фирма, предложила най-ниска оценка за доставка на военно облекло, е нанесъл вреда в размер на 259 773,78 лева. Както и дали шмекериите със скрития договор за ремонта на МиГ-овете са застрашили авиационната безопасност и летателната годност на изтребителната ни авиация.  Толкоз, г-н министре.

%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2Бившият министър Ангел Найденов: Радев не е  съветвал за ремонти на МиГ-ове в Полша

След като редакционният  коментар  беше публикуван,  бившият военен министър Ангел Найденов коментира „разкритието“ на Николай Ненчев, че  лично Румен Радев е съветвал ремонта  на двигателите МиГ-29  да се извърши в Полша.

„В документите, посочени от министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев, не става дума нито за ремонт, нито за двигатели и не се препоръчва сключване на договор или споразумение.“, заяви Найденов.

По думите му в цитирания документ се споменава, че представлява интерес опита на Полша в модернизацията на изтребителите и техническата им поддръжка. Записката дори не засяга двигатели, а ремонт на авиониката – компонент от оборудването на самолетите, каза  той.

Както вече съобщихме прокуратурата не обвинява Ненчев за  ремонта на МиГ-овете в Полша, а че е наредил да бъде скрит заварения договор с  РСК Миг и от това са настъпили вреди за бойната авиация.

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.