Последни новини
Home / Законът / КОНПИ проверява имотите на Овчаров и Ненчев, процесът на Цветан Василев не тръгва

КОНПИ проверява имотите на Овчаров и Ненчев, процесът на Цветан Василев не тръгва

Defakto.bg

Васил Чобанов

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) вече проверява бившия министър на икономиката Румен Овчаров, срещу когото прокуратурата повдигна обвинения за безстопанственост по делото АЕЦ „Белене“. Проверява се и министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев. И двете му обвинения – едното за ремонта на МиГ-овете, а другото длъжностно престъпление, свързано с униформите в армията, попадат в обсега на проверките на КОНПИ. Това каза председателят на Комисията Пламен Георгиев, при отчитане на голям проект по Норвежкия финансов механизъм. Помолен за повече информация, той заяви: „Нали разбирате, че аз съм най-малко човекът, който може да коментира проверки, които още не са приключили и обезпечени“.

Очаква се по искане на комисията за цялата 2016-а да бъде отнето имущество за над 20 млн. лв. От началото на годината досега сумата вече възлизала на 18.5 млн. лв., което е рекорд.

Най-голямото дело за конфискация е по фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Делото срещу Цветан Василев все още не може да започне в Софийския градски съд, защото материалите тежат над 6 тона и заемат цяла стая, а искът е за над 2.2 млрд. „В момента тече размяна на книжа, която се усложнява от това, че има много дружества ответници, които са например на Британските вирджински острови или в Люксембург. Трябва да им бъдат връчени документи, те трябва да отговорят и това отнема време”.

Откакто действа в настоящия си състав, след приемането на новия закон за гражданската конфискация КОНПИ досега е нямала нито едно изгубено дело – исковете са били уважени изцяло или частично от съда – каза Пламен Георгиев. Той препоръча по съдбата на вече отнетото да се преценява какво да се прави с едно отнето имущество и като че ли най-доброто е то да бъде използвано за социални цели. Така ще е видимо какво се случва с тези имоти, вместо просто да бъдат вадени на публична продан и цената им да бъде многократно намалена, защото често липсва интерес за един имот, който е бил на някой криминално проявен – каза председателят на КОНПИ.

Промените в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, бяха вече одобрени на второ четене от правната комисия и предстои разглеждането им в пленарна зала.  Пламен Георгиев, изрази надежда, че този парламент ще успее да приеме окончателно предложените промени. С тях прагът се сваля на 150 000 лв, за разминаване на законните доходи и имуществото на проверявания за последните 10 години, за да се пристъпи към конфискация. Сега законът изисква това разминаване да е с поне 250 000 лева. По думите на Георгиев на година средно между 15 и 20 производства се прекратяват, защото се установява разминаване от над 150 000 лв., но под четвърт милион лева.

„Нашето производство е не срещу лицето, а срещу имуществото. Когато се установи несъответствие повече от четвърт милион за десет години назад, ние внасяме иск за отнемане в полза на държавата на имуществото, придобито от престъпна дейност“, заяви Георгиев.

Законовият срок за проверка е от една година. През това време проверяваният не се уведомява за това. Разбира, че е на мушката на гражданската конфискация, само ако КОНПИ констатира законово предвиденото несъответствие между имущество и доходи и задвижи процедурата към съда.

Казусът с имущество на Христо Бисеров е все още на съдебна фаза. По този повод Георгиев обясни, че комисията работи по случаи, без значение решението на съда по обвинението, повдигнато от прокуратурата. Т.е. дори да бъде оправдан от съда подсъдимия или му бъде наложена глоба вместо присъда, комисията все пак може да спечели делото за отнеме на негово имущество, ако докаже, че то е незаконно придобито.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.