Последни новини
Home / Законът / Сръбският съд: Първо изяснете обвиненията срещу Цветан Василев, после ще видим

Сръбският съд: Първо изяснете обвиненията срещу Цветан Василев, после ще видим

Defakto.bg

Готвел се обвинителен акт от 200 000 страници?

По какви точно обвинения България иска връщането на Цветан Василев? За изясняването на този въпрос чрез отправяне на запитване апелативният съд в Белград е върнал на първата инстанция (Висшия съд) делото за екстрадицията на банкера, без да се произнася по същество. Това съобщи адвокатът му Константин Симеонов пред De Fakto. До получаването на отговор от родната прокуратура производството в Сърбия ще остане замразено.

За подобен развой защитникът предупреди още в края на септември, сега прогнозата е станала факт.

Дотук се стига, след като сръбският съд на практика се оказва сезиран с различни обвинения срещу Василев. Първо прокуратурата искаше екстрадирането му  за длъжностното присвояване на 206 млн.лв. от КТБ. По това искане вече имаше три произнасяния – Висшият съд в Белград веднъж разреши връщането, апелативният съд обаче им върна случая и тази година Висшият съд отново разреши екстрадиция, с ред условности. А след повторното отиване на случая в апелативния съд там са вдигнали ръце.

Защото от юни наказателното производство за КТБ у нас вече се води срещу организирана престъпна група за източване на трезора от банкери, кредитни инспектори, счетоводители, касиерка начело с Цветан Василев.  Делото бе преместено от Софийската градска прокуратура в специализираната прокуратура. Премести се и прокурорът по КТБ Иван Гешов, който оглави спецобвинението. И до Белград отпътува ново искане за връщането на Василев, вече като главатар на организираната престъпност.

Така в сръбския съд има две искания за един човек, като от формулировката на обвиненията не става ясно дали и как са свързани помежду си, още повече, че изхождат от различни прокуратури, делата са с различни номера и т.н., обобщи адвокат Симеонов. За това българските магистрати трябва да изяснят кое е от обвиненията и, съответно исканията, е валидно. Най-вероятният развой след получаването на отговорите е текущото дело за екстрадицията да се прекрати и да започне ново. Като последната дума е на министъра на правосъдието на Сърбия.

Финал на разследването в България още няма, категоричен е Константин Симеонов. Но от прокуратурата му заявили, че обвинителният акт можел да е на 200 000 страници. Ако това се окаже истина, ще е забележителен прецедент.

Вчера, в продължение на интервюто си пред Сашо Диков и Би Ай Ти самият Цветан Василев пък продължи да съобщава интересни факти. Миналата седмица той оповести скандална схема на подаряване и последващо откупуване на дялове от фирми и предприятия на Александър Сталийски, „човекът за всичко“ на Бойко Борисов през първото му управление. И показа документи. Премиерът в оставка, на свой ред, се закани да съди „клеветниците“. Такова дело няма да има, защото в него твърденията на Василев ще се докажат, категоричен бе обаче адвокатът Константин Симеонов.

Вчера бившият мажоритарен собственик на КТБ прикани новоизбрания президент Румен Радев да разсекрети стенограмите от заседанията при Росен Плевнелиев за банката, за да стане ясно кой какви позиции е заемал. „Чувал съм какви ли не „истини“ от тази стенограма, но ще ми бъде много интересно. Аз считам, че в тях на практика стои омертата на всички политически сили и с това се обяснява и единодушното решение на парламента на 6 ноември за фалирането на банката“, смята Василев.

Не подмина и Делян Пеевски. „Сега се разбра, че Пеевски искал да става и банкер, оказа се, че Пеевски искал да става собственик и на „Техномаркет“. Горанов защо не провери как „Техномаркет“ и техните хора са проспали 80% от „Техномаркет“ да преминат в собственост на Миролио, без Миролио да е дал един лев. „Техномаркет“ е изгубен актив за банката, придобит от Пеевски. Много странно защо е придобит през Миролио“, коментира Цветан Василев. По същия начин загубен актив за банката е „Домо Румъния“, заяви Василев и каза, че една стотинка не е влязла в банката.

Не подмина и ролята на главния прокурор. „Не знам с какво държат Цацаров, но очевидно Цацаров не е свободен човек в решенията си. Не съм финансирал избирането на Цацаров. Ако го е финансирал, го е финансирал Пеевски – не мога да говоря за това. Но това не е единственият проблем. Финансирането на избора, не означава вярност и лоялност докрай“, заяви още Цветан Василев. Той твърди, че човекът на Пеевски е бил Бойко Найденов, тъй като след това Найденов е отишъл в неговите компании – „Дореко Комерс“, „Дореко Секюрити“ и др. „Това е факт за тази близост. В един етап двата лагера – Борисов и Цветанов от едната страна и Пеевски от другата, намериха своя избор в сегашния главен прокурор. Каква е била цената на това споразумение, аз не знам. Не съм бил част нито от тези преговори, нито от финансирането. Но е очевидно, че главният прокурор съвестно изпълнява своите ангажименти към двата лагера“, категоричен е бившият мажоритарен собственик на КТБ.

В момента парите на банката от масата на несъстоятелността се харчат безогледно, обяви той. Синдиците нямат нужното ниво на компетентност, но пък били свързани с адвокатите Момчил Мондешки и Александър Ангелов. „Тези синдици си позволяват да харчат 3 пъти и половина повече пари, отколкото банката е имала административно-управленски разходи, когато е била работещо предприятие и е реализирала средно по 60 млн. лв. годишна печалба след данъци“, добави Василев. Той каза, че е публична тайна и има сигнали до прокуратурата, че през фиктивно завежданите искове срещу длъжници на банката, целта на които не е да се събират пари от банката, а да бъдат усвоявани средства през правните кантори, до сега са отклонени над 120 млн. лв. от масата на несъстоятелност само за правни разходи през кантори.

„Това би могло да се върши от юристите на банката. Огромна част на тези пари се връщат към тези, които контролират – синдиците, несъстоятелността на банката и кражбата на активите. Много ми е интересно, ако направят внезапна данъчна проверка на счетоводствата на тези правни кантори, какво ще открият“, илюстрира Василев. Твърди се, че около 75% от тези пари са отишли обратно при Пеевски и другите „организатори и контрольори на несъстоятелността на банката“, добави той.

Василев заяви и друго – изпратени са вече документи на международни институции, „които вярвам, че ще стигнат до истината за внезапното забогатяване на Делян Пеевски, който до 2013 г. има една декларация за не знам колко хиляди лева, а сега е най-успелия бизнесмен в България“. „Пеевски чрез фиктивни операции на покупко-продажба на активи изнася активите си към една компания, регистрирана в Дубай, а вкарва всякакви мръсни пари като доказан доход на себе си и на семейството си в България. За това работи външна прокуратура, защото българската смята, че той е чист като ангел“, заключи банкерът.

About Елена Енчева

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.