Последни новини
Home / Законът / ВАС гледа делото за референдума на 1 декември

ВАС гледа делото за референдума на 1 декември

Defakto.bg

Съдът веднъж е отхвърлил иска заради неточности

Делото за националния референдум ще се гледа на 1 декември от Върховния административен съд (ВАС). Това е второ поред насрочване на казуса във ВАС – на 23 ноември тричленен състав докладчик Марио Димитров е прекратил делото. А от определението му става ясно, че е било атакувано не същностното решение на Централната избирателна комисия за обявяване на резултатите от референдума. Сега пред съда е оспорено „вярното“ решение.

След обявяването на резултатите от допитването, от името на инициаторите му Слави Трифонов обяви, че решението на ЦИК ще бъде оспорено пред съда. Твърдението е, че то е нищожно или поне незаконосъобразно.

На 11 ноември ЦИК обяви резултатите: в референдума са участвали 3 488 588 български граждани, които са 50,86 % от всички граждани с избирателни права у нас. Въпреки това гласовете не стигат, за да станат задължителни резултатите от референдума за мажоритарния вот, задължителното гласуване и партийните субсидии. За да се изпълни законовото условие за задължителност, вот е трябвало да дадат 3 500 585 гласоподаватели, т.е. „дефицитът“ е едва 11 997 гласа.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт предвижда, че законността на резултатите от референдума могат да се оспорят пред ВАС в 7-дневен срок от обявяването им. Като правото на жалба е на инициаторите на референдума. В случая предложението бе на инициативен комитет.

В първото дело пред ВАС обаче освен неточното решение на ЦИК, е имало объркване и за оспорващия резултатите инициативен комитет. Сега това е поправено.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.