Последни новини
Home / Законът / Президентът връчва първия мандат в петък, надява се на правителство от третия път

Президентът връчва първия мандат в петък, надява се на правителство от третия път

Defakto.bg

В  петък президентът ще връчи първия мандат за правителство, а третия опит ще бъде направен след допълнително  решение.  Росен Плевнелиев заяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на тези, „които ще гарантират и по най-ясен начин поемат ангажимент, че ще направят искрен опит за съставяне на правителство в рамките на 43 НС.

Държавният глава съобщи това след края на извънредния Консултативен съвет по национална сигурност, на който опита да постигне консенсус между лидерите на парламентарните формации за излизане от ситуацията, до която се стигна след оставката на втория кабинет на Бойко Борисов.  Досега ГЕРБ и БСП дадоха заявка, че няма да опитват да съставят кабинет.

Плевнелиев обясни, че е предложил правителство на споделената отговорност.  „Нека покажем, че и най-пъстрият парламент може да работи в интерес на обществото“, призова държавният глава.
Стана ясно, че на консултативния съвет е постигнато принципно съгласие между политическите сили евентуалните предсрочни избори да се проведат в края на март – началото на април. Той обаче изрично посочи, че определянето на датата на вота е изцяло в правомощията на следващия държавен глава Румен Радев, който отказа да присъства на съвета,защото още не е встъпил в правомощията си.  „Фиксирането на дата е невъзможно, това остава негова отговорност“, обобщи президентът.

Той добави още, че не е добре за страната да има две служебни правителства.

„Днес държавата се намира в нелесна ситуация. Продължавам де вярвам, че настоящото НС не е изчерпало своя потенциал и може да свърши още смислени неща за държавата“, каза още президентът.

Според него  предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. трябва да бъде подготвено, а без работещи институции това няма да стане. „Лично аз искам да се отнесем по изключително отговорен начин към идващото председателство. Трябва да имаме силни послания, в които институциите да споделят приоритети. Администрацията трябва да продължи да работи“, каза държавният глава.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.