Последни новини
Home / Законът / Съдебен шеф се видя в чудо как да запълни съда

Съдебен шеф се видя в чудо как да запълни съда

Defakto.bg

Даниела Дончева настоява бързо да се обяви конкурс

Имаме десетки вакантни щатове, конкурс не е обявен, а командироването вече е невъзможно. Какво да правим и как да работим?

С този проблем сезира съдийската колегия на ВСС новият председател на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Конкретно в писмо до колегията тя изтъква, че има 11 незаети съдийски места – 5 наказателни, 5 граждански и 1 търговски. И пита какво да прави?

Дончева вижда две алтернативи – бързо да се обяви конкурс за вакантните длъжности, както и с преходни разпоредби в закона да се уредят заварените случаи.

За какво става дума? Последните промени в ЗСВ, в сила от 9 август, зачертаха възможността магистрати да бъдат командировани на вакантни длъжности – похват, масово ползван за кариерно израстване досега. Идеята е при освобождаване на длъжност за нея да се обявява конкурс.

Пак в преходните разпоредби на ЗСВ бе записано, че новите конкурси трябва да стартират в срок до 2 месеца – т.е. до края на октомври.

За да стане това обаче, ВСС трябва да приеме наредба за конкурсите, което още не е сторено.

За това обявяването на конкурс веднага е невъзможно, каза Милка Итова. Според нея преходно трябва да се възстанови възможността съдии да се командироват на незаети щатове, защото иначе работата на съдилищата, а и на прокуратурата може да блокира.

Камен Иванов предложи по въпроса първо да се произнесат две комисии на ВСС – правната и съдийската КАК.

А Калин Калпакчиев обяви, че проектът за наредба е готов и при добро желание няма никаква пречка да бъде гласуван на идното заседание на колегията и преди коледните празници да стартира конкурс. Т.е. да се изпълни законът.

В крайна сметка единодушно, с 11 „за” кадровиците изпратиха писмото на Даниела Дончева на двете комисии, които да дадат становище в двуседмичен срок. Отделно то се изпраща и на министъра на правосъдието в оставка Екатерина Захариева.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.