Последни новини
Home / Законът / Съдебен шеф се видя в чудо как да запълни съда

Съдебен шеф се видя в чудо как да запълни съда

Defakto.bg

Даниела Дончева настоява бързо да се обяви конкурс

Имаме десетки вакантни щатове, конкурс не е обявен, а командироването вече е невъзможно. Какво да правим и как да работим?

С този проблем сезира съдийската колегия на ВСС новият председател на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Конкретно в писмо до колегията тя изтъква, че има 11 незаети съдийски места – 5 наказателни, 5 граждански и 1 търговски. И пита какво да прави?

Дончева вижда две алтернативи – бързо да се обяви конкурс за вакантните длъжности, както и с преходни разпоредби в закона да се уредят заварените случаи.

За какво става дума? Последните промени в ЗСВ, в сила от 9 август, зачертаха възможността магистрати да бъдат командировани на вакантни длъжности – похват, масово ползван за кариерно израстване досега. Идеята е при освобождаване на длъжност за нея да се обявява конкурс.

Пак в преходните разпоредби на ЗСВ бе записано, че новите конкурси трябва да стартират в срок до 2 месеца – т.е. до края на октомври.

За да стане това обаче, ВСС трябва да приеме наредба за конкурсите, което още не е сторено.

За това обявяването на конкурс веднага е невъзможно, каза Милка Итова. Според нея преходно трябва да се възстанови възможността съдии да се командироват на незаети щатове, защото иначе работата на съдилищата, а и на прокуратурата може да блокира.

Камен Иванов предложи по въпроса първо да се произнесат две комисии на ВСС – правната и съдийската КАК.

А Калин Калпакчиев обяви, че проектът за наредба е готов и при добро желание няма никаква пречка да бъде гласуван на идното заседание на колегията и преди коледните празници да стартира конкурс. Т.е. да се изпълни законът.

В крайна сметка единодушно, с 11 „за” кадровиците изпратиха писмото на Даниела Дончева на двете комисии, които да дадат становище в двуседмичен срок. Отделно то се изпраща и на министъра на правосъдието в оставка Екатерина Захариева.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.