Последни новини
Home / Законът / Авторитетно издание алармира: Кристалина Георгиева може да е в конфликт на интереси

Авторитетно издание алармира: Кристалина Георгиева може да е в конфликт на интереси

Defakto.bg

Преминаването на еврокомисаря Кристалина Георгиева на отговорен пост в Световната банка може да доведе до конфликт на интереси, алармира авторитетното американско списание „Политико“.

Твърденията не отговарят на истината, веднага опровергали от кабинета на Георгиева в ЕК пред БНР. Тя все още е еврокомисар по бюджета и човешките ресурси, но се кани да напусне комисията предсрочно заради нова висока длъжност в Световната банка през януари догодина.

Какъв е конфликтът? „Политико“ разкрива, че през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на СБ. ЕС е третият най-голям донор за банката, като за периода 2012-2015 г. е осигурил два милиарда евро.

Прокараните промени предвиждат служителите на СБ и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия, да получават възнаграждения до 17 на сто от стойността на проектите. Пред изданието председателят на комисията на Европейския парламент за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е коментирала, че подобен размер на възнаграждения е невиждан. По нейните думи така гладуващи може да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проектите на банката.

„Политико“ се позовава на поверителен документ на ЕК, според който Георгиева е била призована да не взима отношение по въпроси, свързани със СБ, докато напусне комисията.

Георгиева лично не е участвала в преговорите по въпросното рамково споразумение с бъдещия си нов работодател, както твърди статията, а те са били водени от представители на няколко дирекции в Комисията, цитира БНР опровержението от офиса на еврокомисаря. Освен това подписаната през април сделка със Световната банка щяла да доведе до по-малко такси за европейския данъкоплатец. Направени са няколко симулации, които доказват, че новата формула спестява от комисионни далеч под разрешения таван от 7%.

Разследването на „Политико“ се публикува в деня, когато Кристалина Георгиева има изслушване в ЕП по дебата за приемането на бюджета на съюза.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.