Последни новини
Home / Законът / Авторитетно издание алармира: Кристалина Георгиева може да е в конфликт на интереси

Авторитетно издание алармира: Кристалина Георгиева може да е в конфликт на интереси

Defakto.bg

Преминаването на еврокомисаря Кристалина Георгиева на отговорен пост в Световната банка може да доведе до конфликт на интереси, алармира авторитетното американско списание „Политико“.

Твърденията не отговарят на истината, веднага опровергали от кабинета на Георгиева в ЕК пред БНР. Тя все още е еврокомисар по бюджета и човешките ресурси, но се кани да напусне комисията предсрочно заради нова висока длъжност в Световната банка през януари догодина.

Какъв е конфликтът? „Политико“ разкрива, че през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на СБ. ЕС е третият най-голям донор за банката, като за периода 2012-2015 г. е осигурил два милиарда евро.

Прокараните промени предвиждат служителите на СБ и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия, да получават възнаграждения до 17 на сто от стойността на проектите. Пред изданието председателят на комисията на Европейския парламент за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е коментирала, че подобен размер на възнаграждения е невиждан. По нейните думи така гладуващи може да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проектите на банката.

„Политико“ се позовава на поверителен документ на ЕК, според който Георгиева е била призована да не взима отношение по въпроси, свързани със СБ, докато напусне комисията.

Георгиева лично не е участвала в преговорите по въпросното рамково споразумение с бъдещия си нов работодател, както твърди статията, а те са били водени от представители на няколко дирекции в Комисията, цитира БНР опровержението от офиса на еврокомисаря. Освен това подписаната през април сделка със Световната банка щяла да доведе до по-малко такси за европейския данъкоплатец. Направени са няколко симулации, които доказват, че новата формула спестява от комисионни далеч под разрешения таван от 7%.

Разследването на „Политико“ се публикува в деня, когато Кристалина Георгиева има изслушване в ЕП по дебата за приемането на бюджета на съюза.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.