Последни новини
Home / Законът / МВР с мигновен достъп до телефона ви, ако сте дали сигнал, че бедствате

МВР с мигновен достъп до телефона ви, ако сте дали сигнал, че бедствате

Defakto.bg

Мобилните оператори ще са длъжни в срок до 2 часа да предоставят данни за местонахождението и използването на мобилни клетки от апарат с определен номер, ако има подаден сигнал за помощ.  Това реши Народното събрание,  а промените в законите за защита при бедствия и за електронните съобщения бяха поискани от представители на Планинската спасителна служба.  Причината е, че дългите процедури за достъп до данните на мобилните оператори, които важаха еднакво и при разследвания на престъпрение, и при опасност, затрудняваха издирването на хора, изпаднали в беда, съобщи КлубZ.

С новите поправки органите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР и на териториалните ѝ структури на службата ще могат да искат данни от мобилните оператори в спешен порядък. Специалната клауза за достъп до личен мобилен номер ще важи само в случаите, когато е постъпил сигнал за физическо лице, което е изпаднало или може да изпадне в бедствено положение, поставящо в риск живота или здравето му.

Мобилните оператори ще трябва да съдействат бързо при подаването на сигнал, защото от това може да зависи нечий живот. В Закона за електронните съобщения са предвидени още механизми за контрол, да не се злоупотребява с данните, получени по този ред, както и как те се съхраняват и унищожават.

About De Fakto

Проверете също

Михаил Екимджиев: Ако се намери прокурор, който да каже, че “Царят е гол”, той ще стане национален герой

Нелепо е да се твърди, че служебното правителство организира само избори През възможностите, които има …

Служебният премиер Стефан Янев: Страната ще бъде управлявана според върховенството на закона

Най-важният ангажимент пред служебното правителство ще бъде върховенството на закона. Залагам жизнения си и професионален  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.