Последни новини
Home / Законът / ООН не одобрява масовото екстрадиране на чужденци без съдебен контрол

ООН не одобрява масовото екстрадиране на чужденци без съдебен контрол

Defakto.bg

След събитията в Харманли миналата седмица комисариатът на ООН за бежанците изрази неодобрение към призивите за експулсиране на чужденци от България. В съобщение на сайта на комисариата (ВКБООН) са изказани т “опасения относно призивите за експулсиране на бежанци, на основание националната сигурност, след протест в най-големия в страната и най-пренаселен център за прием” в България.

Международната институцията призова българското правителство да подобри условията за живот в приемен център Харманли и да започне конструктивен диалог с настанените там бежанци, се казва в съобщението, цитирано от агенция “Фокус“.

“Докато ВКБООН принципно не възразява срещу връщането на хора, които не са получили международна защита, подобно връщания трябва да стават само ако всички процедурни гаранции са изцяло спазени, включително достъпа до честна и ефикасна процедура и ефективен съдебен контрол”, коментира Уилям Спиндлер, говорител на комисариата

Досега от лагера в Харманли са изведени 400 афганистанци,  участвали в бунта.  И днес депортацията им продължи. Предстои техният брой да нарасне до 1000, обяви  временният директор на центъра Димитър Захариев, съобщи БТА.  В момента по негови думи в РПЦ – Харманли има настанени 2235 души. 1024 от тях са афганистанци.

Обстановката е спокойна, всички дейности в центъра се извършвали по дневния график, нямало проблеми и произшествия, обяви заместник – председателят на Агенцията за бежанците Кирчо Киров.

След Нова година регистрационно-приемателният център за бежанци в свиленградското село Пъстрогор ще действа като център от закрит тип, съобщи  Киров на пресконференция в  Харманли.
В момента се извършват законови действия по сключването на договори за строителство. В рамките на 40 дни ще бъде изградена оградата и ще бъдат предприети и следващи действия по преустройството на центъра, добави Киров.

About De Fakto

Проверете също

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.