Последни новини
Home / Законът / Правозащитници към Цацаров: Разследвайте превръщането на центъра в Харманли в концлагер!

Правозащитници към Цацаров: Разследвайте превръщането на центъра в Харманли в концлагер!

Defakto.bg

Български хелзинкски комитет (БХК) изпрати писмо до главния прокурор с искане да се разследва законността на решението, с което на практика всички в бежанския център в Харманли бяха превърнати в затворници.

Според съобщение на Интернет страницата на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), ограничението е наложено със заповед на председателката на ДАБ и е „превантивна мярка“. Това е в разрез със Закона за здравето, както и с Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), заявяват от БХК. Предприемането на мерки по Закона за здравето е в компетентността единствено на министъра на здравеопазването, а не председателя на ДАБ. Роля в координацията на мерките има и главният държавен здравен инспектор.

Законът за здравето дава възможности за лишаване от свобода („задължителна изолация“) на заразоносители и инфекциозно болни в определени хипотези. Това е в съответствие с едно от легитимните основания по ЕКПЧ. Тези възможности са две – в болнично заведение и в домашни условия. Във всички тези случаи задължителната изолация се осъществява с разпореждане на медицински лица (ръководителите на лечебните заведения и личния лекар). 

По-важно, предвид фактите по настоящия случай обаче, е това, че Законът за здравето допуска лишаване от свобода („задължителна изолация“) само на заразоносители и на болни хора, а това, че те са такива, следва да се докаже и в никакъв случай не може да се презумира. Това произтича от високия статут, който правото на лична свобода и сигурност има в международното право.

Нито ЕКПЧ, нито Законът за здравето допускат лишаване от свобода с превантивна цел на здрави хора, каквито са огромното мнозинство от настанените в РПЦ-Харманли. Поради това, макар да е допустимо изолирането на заразно болни или заразоносители от медицински лица в специално оборудвани за целта помещения вътре в РПЦ-Харманли, е категорично недопустимо и представлява както противозаконно, така и произволно лишаване от свобода ограничаването на напускането на центъра от всички негови обитатели, които в огромното си мнозинство са здрави хора.

В писмото се обръща внимание, че след издаването на заповедта на председателя на ДАБ в центъра продължиха да се настаняват здрави хора, както и от него да се извеждат хора за трансфер в други центрове, който факт сам по себе си подронва заявената цел на мярката – да се опазят от действителни или предполагаеми зарази други лица. „Превантивната цел“ на мярката, наложена от председателя на ДАБ, на практика превръща този център в концлагер – място за масово произволно лишаване от свобода, заявяват правозащитниците.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.