Последни новини
Home / Законът / Руският Върховен съд забрани на съдиите да преписват от обвинителните актове*

Руският Върховен съд забрани на съдиите да преписват от обвинителните актове*

Defakto.bg

Пленумът на Върховния съд на Русия прие постановление, с което наред с всичко друго, забранява на съдиите дословно да копират извадки от обвинителния акт в присъдите.  На съдиите съдиите не е позволено занапред в окончателните си актове да изброяват доказателства и протоколи от следствени действия, а само да разкриват основното им съдържание, съобщи Правен свят, позовавайки се на  NEWSru.com.

„Недопустимо е в присъдата да се пренасят показания и съдържание на други доказателства от обвинителното заключение или акт без да се отчитат резултатите от съдебното следствие“, пише в постановлението.

Докладчикът, изготвил проекта на постановлението, е зам.-председателят на Върховния съд на Русия Владимир Давидов.

Използването на обвинителния акт като основа за присъдата е често срещана практика в руските съдилища. През юни 2016 г. председателката на Московския градски съд Олга Егорова разкритикува съдии, които са „преписали в присъдата си дума по дума обвинителния акт, който са получили на флашка, без да се замислят“.

Освен това Върховният съд указва на руските съдии да пишат присъдите си по ясен и разбираем начин. И заявяват, че е недопустимо да се използват неофициално приети съкращения или думи, както и да се затормозява присъдата с описание на обстоятелства, които нямат отношение към съществото на случая. „Следва да се избягва подробното описание на способите за извършване на престъпления, свързани с производството на наркотици, взривни устройства и вещества, както на такива срещу половата неприкосновеност и свобода на личността и на посегателствата срещу непълнолетни“, пише в постановлението.

В него върховните съдии указват на долните инстанции, че когато обвинението почива и на самопризнания на подсъдимия, съдът трябва да провери дали са му били разяснени следните права: да не дава обяснения, с които се самоинкриминира, да ползва адвокат и да обжалва действията, бездействията и актовете на разследващите.

*Източник „Правен свят“

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.