Последни новини
Home / Законът / Руският Върховен съд забрани на съдиите да преписват от обвинителните актове*

Руският Върховен съд забрани на съдиите да преписват от обвинителните актове*

Defakto.bg

Пленумът на Върховния съд на Русия прие постановление, с което наред с всичко друго, забранява на съдиите дословно да копират извадки от обвинителния акт в присъдите.  На съдиите съдиите не е позволено занапред в окончателните си актове да изброяват доказателства и протоколи от следствени действия, а само да разкриват основното им съдържание, съобщи Правен свят, позовавайки се на  NEWSru.com.

“Недопустимо е в присъдата да се пренасят показания и съдържание на други доказателства от обвинителното заключение или акт без да се отчитат резултатите от съдебното следствие”, пише в постановлението.

Докладчикът, изготвил проекта на постановлението, е зам.-председателят на Върховния съд на Русия Владимир Давидов.

Използването на обвинителния акт като основа за присъдата е често срещана практика в руските съдилища. През юни 2016 г. председателката на Московския градски съд Олга Егорова разкритикува съдии, които са “преписали в присъдата си дума по дума обвинителния акт, който са получили на флашка, без да се замислят”.

Освен това Върховният съд указва на руските съдии да пишат присъдите си по ясен и разбираем начин. И заявяват, че е недопустимо да се използват неофициално приети съкращения или думи, както и да се затормозява присъдата с описание на обстоятелства, които нямат отношение към съществото на случая. “Следва да се избягва подробното описание на способите за извършване на престъпления, свързани с производството на наркотици, взривни устройства и вещества, както на такива срещу половата неприкосновеност и свобода на личността и на посегателствата срещу непълнолетни”, пише в постановлението.

В него върховните съдии указват на долните инстанции, че когато обвинението почива и на самопризнания на подсъдимия, съдът трябва да провери дали са му били разяснени следните права: да не дава обяснения, с които се самоинкриминира, да ползва адвокат и да обжалва действията, бездействията и актовете на разследващите.

*Източник “Правен свят”

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.