Последни новини
Home / Законът / Кадровиците в генерален отчет пред ЕК: съдийско самоуправление, електронен вот, „бърза“ прокуратура

Кадровиците в генерален отчет пред ЕК: съдийско самоуправление, електронен вот, „бърза“ прокуратура

Defakto.bg

Членове на Висшия съдебен съвет се срещнаха с екипа от експерти на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка. Експертната мисия се провежда в периода 30 ноември 2016 г. – 2 декември 2016 г. Това съобщи пресцентърът на ВСС. Срещата е била за отчитане на последните 10 години, откакто България е под мониторинг за правосъдието и вътрешния ред.

В детайлна информация са изброени участниците, темите, отговорите. И това е добре – показва както как кадровиците оценяват собствената си дейност, така и от какво са се интересували евроемисарите.

Прави впечатление, че от представените данни излиза, че ако има проблеми, те явно са в съда, прокуратурата у нас е бърза и почти безгрешна.

Участниците

ВСС съобщава:

„В работната среща участваха представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов и членовете: Румен Боев – председател на КАК към Прокурорската колегия, Юлия Ковачева – зам.-председател на КАК към Съдийската колегия, Даниела Костова – председател на Комисията по професионална етика към Съдийската колегия, Ясен Тодоров – председател на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия, Галя Георгиева – председател на Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС” към Съдийската колегия, Незабравка Стоева – председател на Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС”, Калин Калпакчиев – председател на Комисия „Съдебна карта натовареност и съдебна статистика” към Съдийската колегия, Елка Атанасова – координатор по въпроси, касаещи промяна на съдебните райони и натовареността на прокурорите и следователите и Милка Итова – член на КАК към Съдийската колегия.“

Тема са били назначенията по високите етажи – прозрачност, процедури и проверка на почтеността; унифициране на практиката в областта на етиката и дисциплинарните производства, конфликта на интереси; кариерното израстване на магистратите; натовареността и съдебната карта, както и случайното разпределение на делата.

Успешен експеримент с електронния вот

Като актив и успех в изпълнение на последните препоръки на Брюксел е било отчетено провеждането на експерименталното електронно дистанционно гласуване за избор на членове на ВСС, преминало при изключително висока избирателна активност на магистратите. Посочено е било, че процесът е наблюдаван от експерти от БАН и Техническия университет, които са се обединили около становището, че е налице стабилна, устойчива, трудна за манипулиране и с висока степен на защита система.

За първи път – действащ съдия начело на конкурсите и атестациите

За първи път за председател на постоянна комисия на ВСС – КАК към съдийската колегия е избран съдия, са чули също европратениците. Става дума за Вероника Имова от Върховиня касационен съд, която бе избрана от членовете на КАК да ги ръководи.

В прокурорската колегия не е така – тяхната КАК се оглавява от кадровика Румен Боев.

От страна на ВСС е било акцентирано също, че именно настоящият състав е предложил промени в ЗСВ по отношение на конкурсите и атестирането, като участието на действащи магистрати в процеса по атестиране ще гарантира по-голяма обективност в оценката, която е в основата на кариерното израстване при конкурсните процедури. Припомнено бе, че още от 2012 г. ВСС е предприел действия по закриване на щатове от по-ниско натоварени органи на съдебната власт и разкриване на нови в по-високо натоварени, като до момента са оптимизирани над 400 щатове и е стъпка към преодоляване на неравномерната натовареност. Разяснено е, че до промяната на ЗСВ реда за провеждане на конкурсните процедури не е позволявал бързо заемане на разкритите места, но се очаква с прилагането на новите разпоредби този проблем да бъде решен, както и да отпадне необходимостта от командироване на магистрати.

Намалявали дисциплинарните дела

По отношение на дисциплинарната дейност е било отчетено, че  ВСС като бенефициент по Оперативна програма „Добро управление” ще реализира проект за подобряване на процедурите по атестиране и дисциплинарна практика в съдебната система. Като пример за добра практика –  постигнатото споразумение за редовно провеждане на срещи между комисията към съдийската колегия и Инспектората, включително и по въпросите на мудното правосъдие.

Любопитна констатация е отчетеното намаляване броя на новообразуваните дисциплинарните производства през 2016 г., „което се дължи, както на промените в ЗСВ, така и на постигната превенция в резултат на дисциплинарната политика на ВСС„. Нещо повече – от страна на съдийската дисциплинарна комисия начело с Галя Георгиева отново е била повдигната идеята при атестирането на магистратите да се вземат предвид платени обезщетения за забавено правосъдие по техни дела. Как точно, по какви критерии и правила ще става това обаче не е ясно.

Прокурската дисциплинарна комисия на свой ред посочила, че в отговор на препоръките от докладите на ЕК е разработена и внедрена централизирана система за случайно разпределение на делата. А според анализа за Прокуратурата на Република България към 2016 г. там няма нарушения на случайния принцип.

Нито един уличен в конфликт на интереси

Пред европейските експерти е било заявено, че за целия период от влизане в сила на закона за конфликт на интереси, ресорната  комисия и в предния, и в действащия ВСС не са открили нито един случай на установен конфликт на интереси при магистрат.

Като голям плюс е изтъкната „изключително кратката висящност на прокурорските преписки и дела за цялата страна„. Въз основа на анализ на забавените производства е намалял броя на делата и прокурорските преписки, продължаващи над 5 години, както и броят на заявленията от граждани за забавени производства. (А съвсем енотдавна обвинител №1 откри над 300 забавени дела само в две софийски съдилища! – б.р.)

В сферата на етичността очевидно е отчитана най-вече статистика – в мандата на настоящия състав на ВСС са разгледани и са извършени произнасяния по 7 500 преписки от етичната комисия, а изготвените етични становища са 2 402 – за всички кандидати участвали в конкурсни процедури.

Явно някъде сред тези цифри са проверките за „Яневагейт“ и „шпицкомандата“ в прокуратурата, приключили безславно.

Норми за натовареност, предстоящо прерайониране

За съдебната карта – една от най-вътрешно критикуваните от отбрани кадровици занятие на ВСС, е било припомнено извършеното: разработване на система за измерване на натовареността, създаване на устойчив модел за регулиране на натовареността, включително приемането на норма на натовареност на магистратите при отчитане тежестта на различните видове дела. Както и предприетите действия за оптимизиране на военното правораздаване и необходимостта от стартиране на реформата в районните съдилища.

Оптимизацията на съдебната карта и единната информационна система на съдилищата също са обект на порект по ОПДУ с бенефециент ВСС.

Експертите питали за явния вот при кадруването

Европеските експерти са задавали въпроси както за експеримента с електронното гласуване, така и за въведения със законовите промени явен вот във ВСС при кадруването на магистрати. Интересът им е бил най-вече как и дали това е повлияло на работата на колегиите и на пленума на ВСС.

Проявили са любопитство и към съдийското самоуправление.

Накрая било констатирано, че е нужнто още време, преди да се правят категорични изводи преди да се правят категорични изводи как ремонтът в Конституцията и в ЗСВ са се отразили на Темида.

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.