Последни новини
Home / Законът / Мнозинството във ВСС се скри от ясна позиция за случващото се с турските магистрати

Мнозинството във ВСС се скри от ясна позиция за случващото се с турските магистрати

Defakto.bg

Европейската мрежа иска да изключи турския ВСС, нашият представител ще гласува „въздържал се“

Мнозинството в българския ВСС се „въздържа” от заемането на ясна позиция за случващото се с магистратите в съседна Турция. И така на практика се скри от проблема.

Случва се, след като на Общото събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) на 8 декември в Хага трябва да се гласува предложението на УС на мрежата за изключване на Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция. Мотивите са, че турският ВСС не спазва минималните стандарти за провеждане на дисциплинарните производства срещу масово уволнените магистрати и осигуряване на независимостта на съдебната власт. Нещо повече – според Управителния съвет на ЕМСС всички възможности за комуникация са изчерпани.

Тъй като турският ВСС обаче не е редови член, а наблюдател в мрежата, официално предложението е за „замразяване” на статута му на наблюдател.

Малко преди старта на заседанието на пленума на нашия ВСС днес Съюзът на съдиите призова кадровиците да дадат мандат на българските представители да подкрепят предложението на УС на ЕМСС и по този начин „да покажат принадлежността на България към европейските държави, считащи спазването на човешките права за върховна ценност”.

С мнозинство от 10 гласа обаче пленумът избра позицията на България да е „въздържал се”. Осем от кадровиците бяха „за” изключването на турския ВСС, а двама – Ясен Тодоров и Димитър Узунов гласуваха „против”.

При този резултат Юлия Ковачева, определена за един от българските представители на срещата в Хага, обяви, че тя няма да поддържа подобна позиция и мандатът й бе оттеглен. Българският ВСС ще бъде представен на общото събрание само от Незабравка Стоева.

Преди това шефът на правната комисия на съвета Юлиана Колева разясни параметрите на гласуването на 8 декември в Хага – два процедурни въпроса и един по същество.

Първият въпрос бе дали гласуването за изключването на турския ВСС да е явно или тайно. Предложението бе българската позиция да е за явен вот, защото именно така се избират членовете и наблюдателите в европейската мрежа. Със 17 на 2 гласа нашият съвет одобри позиция за явно гласуване.

Вторият въпрос – дали изключването или „замразяването” да стане с обикновено или квалифицирано мнозинство от ¾. От мрежата предлагат обикновено мнозинство. С 18 срещу 1 гласа обаче у нас надделя становището за квалифицирано, тъй като става дума за сериозно знаково решение.

Третият, най-важен въпрос бе каква да е позицията на България – „за”, „против” или „въздържал се”.

Галина Карагьозова прикани ВСС изобщо да не обсъжда опцията „въздържал се”, защото липсата на ясно мнение не е достойна позиция.

Соня Найденова, доскоро член на мрежата, се обяви категорично „за” изключването, като даде и допълнителен аргумент – през последните две години турският ВСС трайно се е отделил от европейската мрежа.

Надделя обаче именно позицията за „въздържал се”.

Това напомни как през лятото мнозинството във ВСС яростно се противопоставяше на приемането на декларация в подкрепа на уволнените и арестувани турски съдии и прокурори.

Съюзът на съдиите откри дарителска сметка

От Съюза на ъдиите обявиха откриването на дарителска сметка за събиране на средства за подкрепа на задържаните под стража и отстранени от работа турски съдии и прокурори, и на техните семейства.

Мотивите: „След опита за преврат в Турция от м. юли 2016 г. почти 3 000 съдии и прокурори първоначално бяха отстранени от работа, а след това и срещу тях започнаха наказателни производства. Много от тях бяха задържани и към настоящия момент продължават да се намират в арестите. По силата на законодателството, прието в рамките на обявеното извънредно положение, беше конфискувано и цялото имущество на заподозрените като участници в опита за преврат турски магистрати.

За да подкрепят материално семействата на задържаните и уволнени турски съдии и прокурори, международни магистратски организации, сред които МЕДЕЛ /Европейски магистрати за демокрация и свободи/ и Международната съдийска асоциация предприеха инициативи за създаване на дарителски фондове. Съюзът на съдиите в България откри банкова сметка за приемане на дарения, които ще бъдат превеждани на откритата във Федерална република Германия сметка под разпореждането на МЕДЕЛ и ще бъдат използвани за осигуряване на адвокатска защита на задържаните и обвинени турски съдии и прокурори, както и за подкрепа на техните семейства. Призоваваме всички български магистрати, колеги с други юридически професии, както и българските граждани да дадат своя принос към подпомагането на намиращите се в нужда турски съдии и прокурори, като направят дарения по сметка:

Съюз на съдиите в България

УниКредит Булбанк

IBAN: BG25UNCR70001522787294

BIC: UNCRBGSF

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.