Последни новини
Home / Законът / Драмата „Глориент-Техномаркет” стигна до „Financial Times”

Драмата „Глориент-Техномаркет” стигна до „Financial Times”

Defakto.bg

Още две дела на международната компания срещу веригата на Пеевски чакат решение

Проблемът на компанията с международни инвеститори „Глориент” с веригата на Делян Пеевски „Техномаркет” стигна и до световния печат.

В статия от 29 октомври авторитетното британско издание „Financial Times” определя сагата като илюстрация на рисковете пред инвеститорите в България.

Предисторията

De Facto не веднъж описва драмата „по нашенски”, в която от началото на 2016 г., след смяна на собствеността, „Техномаркет” спира да плаща на „Глориент” наема за 13 магазина в цялата страна и 1 административна сграда в София. И започва дела срещу международната компания за нищожност на договорите за продажба и наем, сключени преди цели 10 години, през 2006 г. Резултатът от триковете е, че повечето искове на „Глориент” за опразване на магазините блокират в съда заради претенциите на „Техномаркет”, спира и събирането на сумите за наем по изпълнителни листове. Сагата набъбна в общо 27 дела.

А междувременно депутатът от ДПС Делян Пеевски прехвърли собствеността на „Техномаркет“ от българското си дружество „НСН Инвестмънт“ към дубайската си офшорка „Ти Джи Ай Мидъл Ийст“, съобщи в.”Капитал”.

Чуждият поглед

В специален и очевидно добронамерен репортаж „Инвестиране в България”, публикуван във „Financial Times” Керин Хоуп пише, че „България остава по-непривлекателна за международните компании отколкото по-голямата си съседка Румъния отвъд Дунава, но все пак има стабилен приток на инвестиции в най-различни сектори – от автомобилни части  и ИТ логистика, до  хранително вкусова промишленост”.

Оценява като положителна данъчната ставка от 10 процента, цитира вицепрезидента на Американската търговска камара в София Алекс Нестор за сериозни инвестиции в ИТ сектора.

Но има още много какво да се направи.

Ето как е представена историята с „Глориент”:

“Премеждията на Ист Болкан Пропъртис, британска компания за недвижими имоти, подчертават рисковете свързани с инвестиране в зле регулиран имотен пазар, където има съмнения относно независимостта на съда.

До м.февруари, “Глориент Инвестмънт България”, местен филиал на Ист Болкан, специализиран в изграждането на площи за търговия на дребно, получаваше редовен наем от  22 обекта на “Техномаркет”, българска фирма за търговия с битова електроника, от която купува имотите преди 10 години.

Инвеститорите печелят от ниските разходи за труд и плоската данъчна ставка от 10% – най-ниската в ЕС.

Сега, обаче, от “Глориент” казват, че “НСН Инвестмънт” (на Делян Пеевски – б.р.), компанията, която придобива Техномаркет в началото на тази година, съди Глориент, като твърди, че нейните сделки с търговеца на дребно са нищожни и  имотите са все още собственост на “Техномаркет”. Според адвокат на Глориент, наемите за обектите не се плащат от началото на спора.

“Изключително обезпокоени сме от това нарушение на права на собственост в страна член на ЕС,” казва Майкъл Юлер, управителен директор на Ист Болкан. “Глориент” оспорва исковете на НСН в съда в  България.

Не можахме да се свържем с  НСН за коментар по спора. Въпреки сегашното затруднено положение  на британския собственик на имоти,  наблюдатели от София твърдят, че повечето партньорства между български и международни компании сега работят по-гладко, отколкото в миналото.

Това, че международните търговски камари, браншовите стопански сдружения и западните дипломати лобират активно от името на инвеститорите, които се сблъскват с проблеми помага”.

Равносметката дотук

Делата за опразване на магазините, заведени от „Глориент”, вече стартираха в съда. Тези за нищожност на сделките отпреди 10 г., заведени от „Техномаркет”, не са стигнали до открит процес, по тях обаче се спират изпълнителни производства.

На 21 ноември на първа инстанция в Софийския градски съд първото от делата на „Глориент” се сдоби с финал – съдия Пламен Колев от СГС постанови „Техномаркет” да предаде търговско-складов комплекс в Кърджали и да плати разноските по процеса. Това решение обаче не е окончателно.

Още две дела – за опразване на обекти в Пазарджик и Севлиево са обявени за решаване.

Ред други – за опразване на магазини в Пловдив, Стара Загора, на хале в софийското село Сеславци обаче бяха спрени в изчакване на крайните резултати от делата, заведени от „Техномаркет”.

А междувременно загубите растат. Оптимистично за инвеститорите, а?

About Елена Енчева

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.