Последни новини
Home / Законът / Петьо Славов: Скандалът с джиповете вони на корупция, прокуратурата да се събуди

Петьо Славов: Скандалът с джиповете вони на корупция, прокуратурата да се събуди

Defakto.bg

Поне четири са гафовете с  джиповете на горското, “подарени” на НСО, казва специалисът 

Скандалът със скъпите джипове, купени от държавни предприятия под шапката на Министерството на земеделието за ловен туризъм, но  тихомълком дарени на  НСО,  за да може в тях да се возят премиерът и други политици,  освен морално възмущение, е и сериозно нарушение на закона.

Това е коментара на адвокат Петьо Славов,  бивш зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията. 

Скандалът в случая не е един. Поне четири са:

1. Първият е, че е проведена обществена поръчка, която изобщо не е била необходима. Фактът, че джиповете не са били използвани нито един ден от формалните възложители, а от НСО го доказва. Това сочи 100-процентова нецелесъобразност на изразходваните средства, което е най-малкото безстопанственост.

2. Вторият е в това, че в условията на поръчката са заложени условия, които противоречат на принципите на равнопоставеност, недопускане на дискриминация и свободна конкуренция – чл. 2 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). В резултат на това нарушение се провежда процедура с един възможен участник, което противоречи, освен на закона, и на народната мъдрост, според която “Кушия с един кон не бива”.

 3. Третият е, че е пълен абсурд при проведена процедура по ЗОП да се постигне цена, която е по-висока (при това над два пъти!) от пазарната. Смисълът на ЗОП е да се осигури ефективно използване на публични средства, а ако джиповете – предмет на поръчката – могат да се купят на по-ниска цена от автокъщите, значи поръчката не е изпълнила целта на закона. А актовете и действията, които противоречат на целта на закона също са незаконосъобразни – чл. 146, т. 5 от АПК.

4. Четвъртият скандал е свързан с изключително безпардонното заобикаляне на ЗОП при изпълнението на поръчката – вместо възложителите – държавни предприятия под шапката на МЗХ, автомобилите са предоставени за ползване на НСО.

Изложеното показва как в рамките само на една процедура по ЗОП са допуснати поне 4 груби нарушения на закона.

Крайно време е прокуратурата да се събуди и да предприеме действията, които са  й възложени от Конституцията и НПК, защото тази поръчка очевидно намирисва на корупция и престъпления по служба. А на безстопанственост направо вони.

*Заглавието е на редакцията

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.