Последни новини
Home / Законът / Съдия-партиец иска да напусне, ВСС умува

Съдия-партиец иска да напусне, ВСС умува

Defakto.bg

От края на септември Мариян Марков е член на партията „Движение „Напред, България!“

От края на септември тази година съдията от Софийския градски съд Мариян Марков е в състояние на несъвместимост, т.е. по закон не може повече да е магистрат, защото е станал партиен член. Марков е влязъл в редиците на ПП „Движение „Напред, България!“, научи De Facto от членове на Висшия съдебен съвет. Фактът бе потвърден от неговия адвокат Антон Станков. Вписан е и в изрична декларация на магистрата.

По закон несъвместимостта само се констатира от ВСС, след което съдията вече не е част от системата. В случая с Марков обаче не се получава така.

Защо ли? Защото срещу него има образувано дисциплинарно дело за просрочени дела. И тъй като това не е за първи път, дисциплинарният му състав е предложил Мариян Марков да бъде дисциплинарно уволнен. Точката на два пъти дотук влиза в дневния ред на съдийската колегия, но се отлага заради заболяване на магистрата, за което той представя болнични листове. Последното отлагане бе на 29 ноември. Тогава председателстващият заседанието Георги Колев поиска и допълнителни сведения от лекарите за здравето на Марков. Защото след последните промени ЗСВ изисква застрашеният от уволнение лично или писмено – по негов избор, да се защити пред съвета, преди да се гласува решението.

В публичната част на това заседание (дисциплинарните разисквания са при закрити врати) обаче не стана и дума за същностния проблем – може ли съдия, изпаднал в несъвместимост, да продължава да работи в системата, само и само за да бъде уволнен от нея? Разликата е, че ще си отиде без обезщетение от 20 заплати и две години няма да може да се впише като адвокат.

В същото време престоят на Мариян Марков в съда от края на септември насам поставя под съмнение постановените от него актове, които могат да се атакуват като нищожни, предупреждава Антон Станков. А съдията вече няколко пъти си е правил отвод по новоразпределени му дела, заради несъвместимостта.

Че той наистина е партиен член, вече е проверила и съдийската колегия със запитване до „Движение „Напред, България!“

При това положение дилемата пред кадровиците е кое е водещото – несъвместимостта или дисциплинарното дело. Според членове на ВСС, до които се допита De Facto, очевидно партийното членство надделява, защото вече е направило невъзможно оставането на Марков в системата. Решение обаче още няма.

Този съдия, който веднъж вече бе наказан за просрочия с понижение в Софийския районен съд, е подал молба за доброволно напускане чрез оставка още през август 2015 г., напомни Антон Станков. Към този момент е имало внесено предложение за ново дисциплинарно производство, но то не е било образувано. Дисциплинарката тръгва месец по-късно, през септември 2015 г. и Марков не е освободен. Защото законът забранява напускане на магистрати заради оставка при образувани дисциплинарни производства.

Тъй като молбата е била подадена преди това, отказът на ВСС е оспорен пред Върховния административен съд, но оттам са потвърдили решението.

Така в момента един съдия, който от година и половина иска да напусне, продължава да е в системата, обобщи Антон Станков.

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.