Последни новини
Home / Законът / Съдия-партиец иска да напусне, ВСС умува

Съдия-партиец иска да напусне, ВСС умува

Defakto.bg

От края на септември Мариян Марков е член на партията „Движение „Напред, България!“

От края на септември тази година съдията от Софийския градски съд Мариян Марков е в състояние на несъвместимост, т.е. по закон не може повече да е магистрат, защото е станал партиен член. Марков е влязъл в редиците на ПП „Движение „Напред, България!“, научи De Facto от членове на Висшия съдебен съвет. Фактът бе потвърден от неговия адвокат Антон Станков. Вписан е и в изрична декларация на магистрата.

По закон несъвместимостта само се констатира от ВСС, след което съдията вече не е част от системата. В случая с Марков обаче не се получава така.

Защо ли? Защото срещу него има образувано дисциплинарно дело за просрочени дела. И тъй като това не е за първи път, дисциплинарният му състав е предложил Мариян Марков да бъде дисциплинарно уволнен. Точката на два пъти дотук влиза в дневния ред на съдийската колегия, но се отлага заради заболяване на магистрата, за което той представя болнични листове. Последното отлагане бе на 29 ноември. Тогава председателстващият заседанието Георги Колев поиска и допълнителни сведения от лекарите за здравето на Марков. Защото след последните промени ЗСВ изисква застрашеният от уволнение лично или писмено – по негов избор, да се защити пред съвета, преди да се гласува решението.

В публичната част на това заседание (дисциплинарните разисквания са при закрити врати) обаче не стана и дума за същностния проблем – може ли съдия, изпаднал в несъвместимост, да продължава да работи в системата, само и само за да бъде уволнен от нея? Разликата е, че ще си отиде без обезщетение от 20 заплати и две години няма да може да се впише като адвокат.

В същото време престоят на Мариян Марков в съда от края на септември насам поставя под съмнение постановените от него актове, които могат да се атакуват като нищожни, предупреждава Антон Станков. А съдията вече няколко пъти си е правил отвод по новоразпределени му дела, заради несъвместимостта.

Че той наистина е партиен член, вече е проверила и съдийската колегия със запитване до „Движение „Напред, България!“

При това положение дилемата пред кадровиците е кое е водещото – несъвместимостта или дисциплинарното дело. Според членове на ВСС, до които се допита De Facto, очевидно партийното членство надделява, защото вече е направило невъзможно оставането на Марков в системата. Решение обаче още няма.

Този съдия, който веднъж вече бе наказан за просрочия с понижение в Софийския районен съд, е подал молба за доброволно напускане чрез оставка още през август 2015 г., напомни Антон Станков. Към този момент е имало внесено предложение за ново дисциплинарно производство, но то не е било образувано. Дисциплинарката тръгва месец по-късно, през септември 2015 г. и Марков не е освободен. Защото законът забранява напускане на магистрати заради оставка при образувани дисциплинарни производства.

Тъй като молбата е била подадена преди това, отказът на ВСС е оспорен пред Върховния административен съд, но оттам са потвърдили решението.

Така в момента един съдия, който от година и половина иска да напусне, продължава да е в системата, обобщи Антон Станков.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.