Последни новини
Home / Законът / Бъчварова: Има сигнал за готвен терористичен акт. Прокуратурата: Няма! МВР уточнява: Става дума за слухове и спекулации

Бъчварова: Има сигнал за готвен терористичен акт. Прокуратурата: Няма! МВР уточнява: Става дума за слухове и спекулации

Defakto.bg

В рамките на броени часове днес лъсна същината на родната битка с тероризма.

Първо, вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви пред журналисти в Хасково: “Получен е сигнал по дипломатичен път за подготвян терористичен акт в България. Има 3-4 души, които вече са установени и са чужденци, но засега не са арестувани” (цитирана от Дарик радио). Изявлението идва в отговор на информация в социалните мрежи и в английската преса, че афганистанци, които живеят във Великобритания, подготвят терористичен акт заради събитията отпреди 10 дни в Харманли. Днес пред журналисти Бъчварова казва, че българските служби са получили тази информация по дипломатически път.

Второ, последва официална реакция на прокуратурата:

“По повод множество запитвания от представители на медиите по повод заявеното днес от министъра на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова за получен сигнал за терористична заплаха и провеждащи се действия срещу чужди граждани, Пресцентърът на ПБР съобщава: До момента в Специализираната прокуратура (компетентна да провежда разследване за тероризъм) не е постъпвала информация за подготвян терористичен акт на територията на Р България. Такива данни не са представяни в прокуратурата и от МВР.”

Трето, пресцентърът на МВР реагира с уточнение:

МВР изяснява разпространяване на манипулативни твърдения за заплаха към България.

“Във връзка с журналистически въпрос, че в публикация в чужда медия е излязла информация за лица, разпространявали в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани, министър Бъчварова заяви, че българските власти са запознати, установени са лицата, които тиражират тази информация и се работи по тях до изясняване на случая”, замаза гафа вътрешното ведомство. Че става дума за манипулативни твърдения, сиреч слухове, побърза да заяви и самата Бъчварова пред БНР.

Представяте ли си, ако наистина имаше терористична заплаха?! Господ да ни пази.

About De Fakto

Проверете също

Защо е опасна за правосъдието новата ЕИСС (становище на 69 върховни съдии)

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати до министъра на правосъдието, с копие …

Бойко Рашков поиска от шефа на Националното следствие Борислав Сарафов да разследва главния прокурор Иван Гешев

От НСлС  бързо препратиха сигнала в Спецпрокуратурата с аргумента, че не са компетентни Служебният министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.