Последни новини
Home / Законът / Бъчварова: Има сигнал за готвен терористичен акт. Прокуратурата: Няма! МВР уточнява: Става дума за слухове и спекулации

Бъчварова: Има сигнал за готвен терористичен акт. Прокуратурата: Няма! МВР уточнява: Става дума за слухове и спекулации

Defakto.bg

В рамките на броени часове днес лъсна същината на родната битка с тероризма.

Първо, вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви пред журналисти в Хасково: „Получен е сигнал по дипломатичен път за подготвян терористичен акт в България. Има 3-4 души, които вече са установени и са чужденци, но засега не са арестувани“ (цитирана от Дарик радио). Изявлението идва в отговор на информация в социалните мрежи и в английската преса, че афганистанци, които живеят във Великобритания, подготвят терористичен акт заради събитията отпреди 10 дни в Харманли. Днес пред журналисти Бъчварова казва, че българските служби са получили тази информация по дипломатически път.

Второ, последва официална реакция на прокуратурата:

„По повод множество запитвания от представители на медиите по повод заявеното днес от министъра на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова за получен сигнал за терористична заплаха и провеждащи се действия срещу чужди граждани, Пресцентърът на ПБР съобщава: До момента в Специализираната прокуратура (компетентна да провежда разследване за тероризъм) не е постъпвала информация за подготвян терористичен акт на територията на Р България. Такива данни не са представяни в прокуратурата и от МВР.“

Трето, пресцентърът на МВР реагира с уточнение:

МВР изяснява разпространяване на манипулативни твърдения за заплаха към България.

„Във връзка с журналистически въпрос, че в публикация в чужда медия е излязла информация за лица, разпространявали в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани, министър Бъчварова заяви, че българските власти са запознати, установени са лицата, които тиражират тази информация и се работи по тях до изясняване на случая“, замаза гафа вътрешното ведомство. Че става дума за манипулативни твърдения, сиреч слухове, побърза да заяви и самата Бъчварова пред БНР.

Представяте ли си, ако наистина имаше терористична заплаха?! Господ да ни пази.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.