Последни новини
Home / Законът / След разкритие на Кадиев, Бойко Борисов спира скандална продажба на военен имот

След разкритие на Кадиев, Бойко Борисов спира скандална продажба на военен имот

Defakto.bg

От ведомството на Ненчев твърдяха, че им станал „излишен“

Скандална продажба на военен имот на безценица ще бъде спряна. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет днес. Случва се след като миналата седмица независимият депутат Георги Кадиев публично оповести за готвената сделка и я нарече „100 процента корупция”.

„По настояване на министър-председателя Бойко Борисов министърът на отбраната Николай Ненчев ще внесе предложение за решение, с което ще бъде отменено даденото съгласие за продажба на имот, предоставен за управление на Министерството на отбраната”, съобщи пресслужбата на МС днес.

Каква беше сделката?

Става дума за имот на Министерството на отбраната в „Младост”-3, в близост до станцията на метрото на разгърната площ 11,5 декара с 5 сгради. Имотът, частна държавна собственост, на 22 ноември е обявен на търг с тайно наддаване с начална тръжна цена от 791 470 лв. (еквивалентът на 400 000 евро), което е по 35 евро на квадратен метър. В същото време според брокери цената в този район е около 300 евро на квадратен метър.

Цинично-любопитното бе, че информацията за търга е поместена във файл Obyava_taino_prodazhba.pdf.  Под номер 10 е имотът в „Младост 3“, София.  Търгът е насрочен за 29 декември 2016 г. Преглеждането на документите – между 21 и 27 декември, точно по коледните празници.
Кадиев заяви също, че вече е изпратил въпрос по случая към премиера в оставка Бойко Борисов и е категоричен, че отговорността за това „носи един земеделец в Министерството на отбраната”.

Тогава зам.-военният министър Атанас Запрянов обяви, че в сделката няма нищо тайно или укоримо, просто имотът вече станал „излишен” и от началото на годината МО било обявило 200 такива имоти. А ниската начална цена била определена по Закона за държавната собственост.

Е, сега явно премиерът в оставка е видял нещо „нередно” в сделката. А най-вероятно се е доверил на простата аритметика – скандалите напоследък идват в повече.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.