Последни новини
Home / Законът / Кадиев извади още един луксозен автомобил, дарен на НСО

Кадиев извади още един луксозен автомобил, дарен на НСО

Defakto.bg

lexus%20lsКампанията за антикорупция на ПП „Нормална Държава“ дава плодове, коментира на  страницата си във Фейсбук лидерът на партията Георги Кадиев. Той обяснява, че в партията е  получено любопитно копие от договор  6641 от 01.12.2009 между частното дружество Евролийз ЕООД и НСО. С него частникът предоставя на НСО за безвъзмездно ползване лек автомобил Лексус LS460L.
По думите на Кадиев,  стойността на автомобила е около 280 000 лева.
Това с джиповете на горските очевидно е практика за НСО, и то и към държавни, и към частни органи, коментира Кадиев и заявява, че във вторник ще сезира  прокуратурата с въпросния договор. 

Георги Кадиев  поставя и следните въпроси към НСО, „макар по закон те не са подотчетни на парламента“:
1. Защо НСО приема такива подаръци от частни фирми? Безплатен обяд няма, нали?
2. Кой се е возил на този лексус с рег. номер СА7725МА?
3. Има ли и други подобни „дарения“, какви, от кого, с каква цел?

Коментар

По повод луксозните джипове на три горски стопанства, които се оказаха дарени  на НСО, онзи ден вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви по една от телевизиите,  че това е нещо нормално, защото държавната собственост можела да се  ползва и прехвърля  безусловно между  държавните ведомства.   Било практика това да се случва между  отделните министерства.

 Това обяснение е меко казано лаишко  –  в случая с джиповете е била  обявена обществена поръчка за нуждите на горските служби,  няма да напомняме прекомерната им цена, по мнение на специалистите. Но очевидно поръчката е в нарушение на закона, след като  скоро след нея въпросните джипове се оказват в гаража на НСО.  Очевидно е, че възложителите на поръчката не са имали нужда от возилата, но кой да даже на министър Бъчварова, че това е престъпно заобикаляне на закона?!

Частната  държавна собственост, какъвто е случаят,  е  предназначена за работа, за бизнес, печалба, за данъци и др.  Никой не е дал право на временните й стопани, да се разпореждат с нея без ясни правила и основания.
 Случаят се нуждае от намесата на прокуратурата, защото е компетентна да провери и изчисти детайлите,  и да отговори обществото правомерно ли е било разпореждането с обществени средства.  Или управлението им е чиста безстопанственост по служба?!
Поредният джип, предаден за ползване на НСО, за който съобщава Кадиев,  също носи белезите на неясно „дарение“  към една държавна служба.
Време е прокуратурата да се събуди, както зоват възмутени граждани и специалисти заради безпардонното отношение към правилата от високите етажи на властта.

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.