Последни новини
Home / Законът / Кадиев извади още един луксозен автомобил, дарен на НСО

Кадиев извади още един луксозен автомобил, дарен на НСО

Defakto.bg

lexus%20lsКампанията за антикорупция на ПП “Нормална Държава” дава плодове, коментира на  страницата си във Фейсбук лидерът на партията Георги Кадиев. Той обяснява, че в партията е  получено любопитно копие от договор  6641 от 01.12.2009 между частното дружество Евролийз ЕООД и НСО. С него частникът предоставя на НСО за безвъзмездно ползване лек автомобил Лексус LS460L.
По думите на Кадиев,  стойността на автомобила е около 280 000 лева.
Това с джиповете на горските очевидно е практика за НСО, и то и към държавни, и към частни органи, коментира Кадиев и заявява, че във вторник ще сезира  прокуратурата с въпросния договор. 

Георги Кадиев  поставя и следните въпроси към НСО, “макар по закон те не са подотчетни на парламента”:
1. Защо НСО приема такива подаръци от частни фирми? Безплатен обяд няма, нали?
2. Кой се е возил на този лексус с рег. номер СА7725МА?
3. Има ли и други подобни “дарения”, какви, от кого, с каква цел?

Коментар

По повод луксозните джипове на три горски стопанства, които се оказаха дарени  на НСО, онзи ден вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви по една от телевизиите,  че това е нещо нормално, защото държавната собственост можела да се  ползва и прехвърля  безусловно между  държавните ведомства.   Било практика това да се случва между  отделните министерства.

 Това обяснение е меко казано лаишко  –  в случая с джиповете е била  обявена обществена поръчка за нуждите на горските служби,  няма да напомняме прекомерната им цена, по мнение на специалистите. Но очевидно поръчката е в нарушение на закона, след като  скоро след нея въпросните джипове се оказват в гаража на НСО.  Очевидно е, че възложителите на поръчката не са имали нужда от возилата, но кой да даже на министър Бъчварова, че това е престъпно заобикаляне на закона?!

Частната  държавна собственост, какъвто е случаят,  е  предназначена за работа, за бизнес, печалба, за данъци и др.  Никой не е дал право на временните й стопани, да се разпореждат с нея без ясни правила и основания.
 Случаят се нуждае от намесата на прокуратурата, защото е компетентна да провери и изчисти детайлите,  и да отговори обществото правомерно ли е било разпореждането с обществени средства.  Или управлението им е чиста безстопанственост по служба?!
Поредният джип, предаден за ползване на НСО, за който съобщава Кадиев,  също носи белезите на неясно “дарение”  към една държавна служба.
Време е прокуратурата да се събуди, както зоват възмутени граждани и специалисти заради безпардонното отношение към правилата от високите етажи на властта.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.