Последни новини
Home / Законът / Увеличават заплатите на деловодители, секретари, архивари в най-големите съдилища

Увеличават заплатите на деловодители, секретари, архивари в най-големите съдилища

Defakto.bg

Увеличение на заплатите на специализираната администрация в определени съдилища предвижда новият Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, приет от съдийската колегия днес.

Малко повече пари ще получат секретари, деловодители, архивари и призовкари.

За първи път класификаторът разделя администрациите според броя на работещите в съда магистрати, тъй като това пряко рефлектира върху броя и съответно натовареността на сужителите. Така в първа група попадат съдилищата с над 50 магистрати, и съответно над 100 служители. Тук влизат СГС, СРС, Административен съд – София-град, районният и окръжният съдилища в Пловдив и Варна, както и всички окръжни и администратгивни съдиища, чиито седалища съвпадат с това на апелативния съд.

Във втората група са съдилищата с численост на магистратите от 6 до 49 – преобладаващата част. В третата са съдилища с до 5 магистрати. Отделна група са върховните съдилища – ВКС и ВАС.

Работната група, изготвила класификатора, единодушно се обедини около становището, че е редно да се диференцират (чрез увеличение) размерите на възнагражденията на специализираната администрация в съдилищата от първа група, обяви шефът на групата Каролина Неделчева. Правилата са били изпратени за обсъждане в съдилищата и са постъпили над 100 становища.

Изрично желание за участие в групата е заявил и председателят на СРС Методи Лалов, който е предлагал самостоятелна колона за столичния районен съд, с много по-високи възнаграждения. Лалов обаче посетил едно заседание на работната група и повече не е ходил. Специална колона за служителите от СРС няма – те попадат в първата група съдилища, където ще е и увеличението.

Какви са заплатите?

В крайна сметка за съдебен секретар и за съдебен деловодител се предвижда диапазон на основна заплата от 539 до 675 лв. За съдебен архивар – от 527 до 660 лв., за призовкар – от 443 до 554 лв. В специализираната администрация влиза също служителят по сигурността, неговият диазапон е от 772 до 965 лв., тъй като си изисква висше образование.

Към основните заплати се вземат и пари за ранг – от 200 до 25 лв.

А ВСС изрично препоръчва в съдилищата от първа група заплатите на служителите да са към максимума.

В същото време, докладва Каролина Неделчева, в управлението на СРС са установени тревожни данни за над 100 човека, назначени без задължителния по закон конкурс, а чрез „събеседване”, както и голямо текучество на кадрите.

Комисията по съдебна администрация е установила, че положението става такова в мандата на настоящия председател Методи Лалов. Докато през 2011, 2012 г. е имало по 1-2 незапълнени щатни бройщи за служители, сега те са 47 за секретари, 50 за деловодители и 49 за призовкари.

За това комисията предложи да се извърши вътрешен одит на „тази организационна единица за спазване на вътрешноведомствените и законови правила за администрирането”.

Съдийската колегия реши предложението да се отправи към пленума на ВСС, тъй като той има право да възлага вътрешни одити.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.