Последни новини
Home / Законът / Увеличават заплатите на деловодители, секретари, архивари в най-големите съдилища

Увеличават заплатите на деловодители, секретари, архивари в най-големите съдилища

Defakto.bg

Увеличение на заплатите на специализираната администрация в определени съдилища предвижда новият Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, приет от съдийската колегия днес.

Малко повече пари ще получат секретари, деловодители, архивари и призовкари.

За първи път класификаторът разделя администрациите според броя на работещите в съда магистрати, тъй като това пряко рефлектира върху броя и съответно натовареността на сужителите. Така в първа група попадат съдилищата с над 50 магистрати, и съответно над 100 служители. Тук влизат СГС, СРС, Административен съд – София-град, районният и окръжният съдилища в Пловдив и Варна, както и всички окръжни и администратгивни съдиища, чиито седалища съвпадат с това на апелативния съд.

Във втората група са съдилищата с численост на магистратите от 6 до 49 – преобладаващата част. В третата са съдилища с до 5 магистрати. Отделна група са върховните съдилища – ВКС и ВАС.

Работната група, изготвила класификатора, единодушно се обедини около становището, че е редно да се диференцират (чрез увеличение) размерите на възнагражденията на специализираната администрация в съдилищата от първа група, обяви шефът на групата Каролина Неделчева. Правилата са били изпратени за обсъждане в съдилищата и са постъпили над 100 становища.

Изрично желание за участие в групата е заявил и председателят на СРС Методи Лалов, който е предлагал самостоятелна колона за столичния районен съд, с много по-високи възнаграждения. Лалов обаче посетил едно заседание на работната група и повече не е ходил. Специална колона за служителите от СРС няма – те попадат в първата група съдилища, където ще е и увеличението.

Какви са заплатите?

В крайна сметка за съдебен секретар и за съдебен деловодител се предвижда диапазон на основна заплата от 539 до 675 лв. За съдебен архивар – от 527 до 660 лв., за призовкар – от 443 до 554 лв. В специализираната администрация влиза също служителят по сигурността, неговият диазапон е от 772 до 965 лв., тъй като си изисква висше образование.

Към основните заплати се вземат и пари за ранг – от 200 до 25 лв.

А ВСС изрично препоръчва в съдилищата от първа група заплатите на служителите да са към максимума.

В същото време, докладва Каролина Неделчева, в управлението на СРС са установени тревожни данни за над 100 човека, назначени без задължителния по закон конкурс, а чрез „събеседване”, както и голямо текучество на кадрите.

Комисията по съдебна администрация е установила, че положението става такова в мандата на настоящия председател Методи Лалов. Докато през 2011, 2012 г. е имало по 1-2 незапълнени щатни бройщи за служители, сега те са 47 за секретари, 50 за деловодители и 49 за призовкари.

За това комисията предложи да се извърши вътрешен одит на „тази организационна единица за спазване на вътрешноведомствените и законови правила за администрирането”.

Съдийската колегия реши предложението да се отправи към пленума на ВСС, тъй като той има право да възлага вътрешни одити.

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.