Последни новини
Home / Избрано / Френският касационен съд: Пенсионната система е вътрешен въпрос на държавите – членки

Френският касационен съд: Пенсионната система е вътрешен въпрос на държавите – членки

Defakto.bg

 

Разглежданият казус разглежда спор за  принципите на френското социално осигуряване.

От 2005 г. г-жа Х имала правото на инвалидна пенсия. От Регионалния здравно-осигурителен фонд на Ил дьо Франс тя получила удостоверение, с което й било позволено да продължи да получава  съответната пенсия и след шейсетия си рожден ден.

След уволнението й през 2011 г., фондът я уведомил, че след 30 ноември 2011 г. няма да й превежда повече пари, както и че трябва да  възстанови  надплатената пенсия за декември 2011 г.

Г-жа X. предявила иск, който  Апелативният съд на Париж (Cour d‘appel de Paris)  отхвърлил. Дамата обжалвала  решението пред Касационния съд (Cour de cassation).

Според френското законодателство,   пенсията за инвалидност се заменя с пенсия за старост при достигане на възраст от шейсет години.  Въпреки това осигурителят има право да откаже изплащане, ако осигуряваният получава доход от трудова дейност.

Г-жа Х оспорила, че не й е било позволено да докаже, че е способна да продължи да извършва трудова дейност, както и че  директното ѝ преминаване към пенсия за навършен стаж и възраст, и нормите на  чл. L. 341-15 и L. 341-16 от френския социално-осигурителен кодекс нарушават чл. 14 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, във връзка с чл. I от Протокол 1, чл. I от Протокол № 12 и чл. 21 от Хартата на основните права на Европейския съюз.

В решението си Касационният съд обосновал . 51, параграф 1, дял VII от Хартата на основните права на Европейския съюз. Съдът приел, че сочените  разпоредби обвързват страните-членки само когато те прилагат Правото на ЕС.  Случаят не бил такъв и съдът обявил, че Социално-осигурителната система е част от изключителната компетентност на всяка държава-членка на Европейския съюз.

По тази причина Касационният съд отхвърлил жалбата на г-жа Х.

 *Информацията  е от EuroCases  http://eurocases.eu и е предоставена на  De Facto Legal

*Продуктът EuroCases е собственост на Апис Европа АД

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Президентът: Имаме нужда от пълноценна съдебна реформа, която изключва произволни арести и избирателното правосъдие

„Големият проблем в България е избирателното правосъдие. С това нещо трябва да се справим. Не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.