Последни новини
Home / Законът / „Глориент” печели битката с „Техномаркет” с резултат 3:0. Засега

„Глориент” печели битката с „Техномаркет” с резултат 3:0. Засега

Defakto.bg

На първа инстанция съдът разпореди опразване и на магазините в Пазарджик и Севлиево

Международната компания „Глориент инвестмънт” дотук печели съдебната битка с веригата на Делян Пеевски „Техномаркет” и то с резултат 3:0.

След като на 21 ноември Пламен Колев от Софийския градски съд постанови „Техномаркет” да опразни търговско-складов комплекс в Кърджали, сега Мариана Георгиева от СГС се е произнесла в полза на „Глориент” по дела за магазини в Пазарджик и Севлиево.

Решенията на съдия Мариана Георгиева са от 6 декември. И в двете се разпорежда имотите да се предадат на „Глориент” и „Техномаркет” да им плати съдебните разноски.

В случая „Пазарджик” веригата на Пеевски дължи 29 858,84 лв. за разноски, по делото „Севлиево” сумата е 10 200,68 лв.

Съдебната сага тръгна, след като в началото на тази година от „Техномаркет” спряха да плащат наеми за 13 магазина и 1 офис сграда на „Глориент” след 10 години безоблачни търговски отношения. Случи се след смяна на собствеността и преминаването на веригата към дружество на депутата Пеевски. А, за да се стопират исковете на „Глориент”, от „Техномаркет” също заведоха дела, твърдейки че договорите за продажба и наем на имотите, сключвани в далечната 2006 г., са нищожни и те не са преставали да са собственост на веригата на Пеевски.

В част от делата тази хватка свърши работа и съдът спря произнасяването си за опразване на магазините до окончателното решаване на споровете за продажбата. В други обаче магистратите дадоха ход на спора и вече излязоха три решения на първа инстанция.

Нещо повече – срокът за обжалване по първото решено в СГС дело „Кърджали” изтече. И решението може и да стане окончателно.

По тези дела от страна на международната компания се явяваше адвокат Ангел Ганев от къщата „Джингов и Гугински”, „Техномаркет” се представлява от адвокат Гено Андреев, който е и председател на Съвета на директорите на веригата.

За какво става дума в случаите „Пазарджик” и „Севлиево”?

За същото – спряно изпълнение на договор за наем. Но с леки вариации. И в двата случая „Глориент” е завел иск за предаване на магазините заради неизпълнение на наемни договори от края на 2008 г. и началото на 2009 г., когато наемател става „Техномаркет” като правоприемник на друго дружество, било наемател на имотите от 2006 г.

Така договорът с „Техномаркет” за имота в Пазарджик е сключен на 1 декември 2008 г., за последно месечният наем е бил 13 652,59 евро. Договорът е прекратен на 27 май тази година заради неплащане.

В Севлиево наемният договор с „Техномаркет” е от 30 юни 2009 г., последно за месечна сума от 4 468,51 евро.

И в двата случая пред съда „Техномаркет” заявява, че не дължи нищо, защото изначалният наемен договор от 2006 г. е нищожен. И не „Глориент” има да взема пари от тях, а обратното.

По иска трябва да се установи наличието на три предпоставки: валден договор за наем, прекратено наемно правоотношение и държане без правно основание на наетата вещ, обяснява съдия Мариана Георгиева. В случая и трите предпоставки са налице и това е установено по несъмнен начин, а възраженията на „Техномаркет” са неотносими към спора, категорична е тя. Те могат да се решават в друг, отделен процес.

Подобно и на първото решение „Кърджали”, в новите две дела СГС отказва предварително изпълнение на решението за опразване на магазините. „Техномаркет” могат да обжалват пред апелативния съд в 14-дневен срок.

Съдебната сага вече е нараснала до над 80 дела. От „Глориент“ водят отделни искове за опразването, за дължимия наем, а напоследък са завели и дела за неправомерното ползване на имотите им. От „Техномаркет“ освен делата за нищожност и на договорите за продажба, и на тези за наем, сезират съда с различни възражения и искания които се завеждат в отделни преписки.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.