Последни новини
Home / Законът / „Глориент” печели битката с „Техномаркет” с резултат 3:0. Засега

„Глориент” печели битката с „Техномаркет” с резултат 3:0. Засега

Defakto.bg

На първа инстанция съдът разпореди опразване и на магазините в Пазарджик и Севлиево

Международната компания „Глориент инвестмънт” дотук печели съдебната битка с веригата на Делян Пеевски „Техномаркет” и то с резултат 3:0.

След като на 21 ноември Пламен Колев от Софийския градски съд постанови „Техномаркет” да опразни търговско-складов комплекс в Кърджали, сега Мариана Георгиева от СГС се е произнесла в полза на „Глориент” по дела за магазини в Пазарджик и Севлиево.

Решенията на съдия Мариана Георгиева са от 6 декември. И в двете се разпорежда имотите да се предадат на „Глориент” и „Техномаркет” да им плати съдебните разноски.

В случая „Пазарджик” веригата на Пеевски дължи 29 858,84 лв. за разноски, по делото „Севлиево” сумата е 10 200,68 лв.

Съдебната сага тръгна, след като в началото на тази година от „Техномаркет” спряха да плащат наеми за 13 магазина и 1 офис сграда на „Глориент” след 10 години безоблачни търговски отношения. Случи се след смяна на собствеността и преминаването на веригата към дружество на депутата Пеевски. А, за да се стопират исковете на „Глориент”, от „Техномаркет” също заведоха дела, твърдейки че договорите за продажба и наем на имотите, сключвани в далечната 2006 г., са нищожни и те не са преставали да са собственост на веригата на Пеевски.

В част от делата тази хватка свърши работа и съдът спря произнасяването си за опразване на магазините до окончателното решаване на споровете за продажбата. В други обаче магистратите дадоха ход на спора и вече излязоха три решения на първа инстанция.

Нещо повече – срокът за обжалване по първото решено в СГС дело „Кърджали” изтече. И решението може и да стане окончателно.

По тези дела от страна на международната компания се явяваше адвокат Ангел Ганев от къщата „Джингов и Гугински”, „Техномаркет” се представлява от адвокат Гено Андреев, който е и председател на Съвета на директорите на веригата.

За какво става дума в случаите „Пазарджик” и „Севлиево”?

За същото – спряно изпълнение на договор за наем. Но с леки вариации. И в двата случая „Глориент” е завел иск за предаване на магазините заради неизпълнение на наемни договори от края на 2008 г. и началото на 2009 г., когато наемател става „Техномаркет” като правоприемник на друго дружество, било наемател на имотите от 2006 г.

Така договорът с „Техномаркет” за имота в Пазарджик е сключен на 1 декември 2008 г., за последно месечният наем е бил 13 652,59 евро. Договорът е прекратен на 27 май тази година заради неплащане.

В Севлиево наемният договор с „Техномаркет” е от 30 юни 2009 г., последно за месечна сума от 4 468,51 евро.

И в двата случая пред съда „Техномаркет” заявява, че не дължи нищо, защото изначалният наемен договор от 2006 г. е нищожен. И не „Глориент” има да взема пари от тях, а обратното.

По иска трябва да се установи наличието на три предпоставки: валден договор за наем, прекратено наемно правоотношение и държане без правно основание на наетата вещ, обяснява съдия Мариана Георгиева. В случая и трите предпоставки са налице и това е установено по несъмнен начин, а възраженията на „Техномаркет” са неотносими към спора, категорична е тя. Те могат да се решават в друг, отделен процес.

Подобно и на първото решение „Кърджали”, в новите две дела СГС отказва предварително изпълнение на решението за опразване на магазините. „Техномаркет” могат да обжалват пред апелативния съд в 14-дневен срок.

Съдебната сага вече е нараснала до над 80 дела. От „Глориент“ водят отделни искове за опразването, за дължимия наем, а напоследък са завели и дела за неправомерното ползване на имотите им. От „Техномаркет“ освен делата за нищожност и на договорите за продажба, и на тези за наем, сезират съда с различни възражения и искания които се завеждат в отделни преписки.

About De Fakto

Проверете също

Йоана Чолакова от „групата на Божков“ излиза срещу 30 000 лева гаранция

Една от обвинените за „първата“ организирана престъпна група на Васил Божков Йоана Чолакова излиза на …

Без дебати, регистърът за вещите лица и информационната система на съдебното изпълнение минаха на първо четене

Две допълнения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с вещите лица и изпълнителните дела …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.