Последни новини
Home / Законът / Две нови обвинения на ген. Стоян Тонев за над 16 млн. лева щета на ВМА

Две нови обвинения на ген. Стоян Тонев за над 16 млн. лева щета на ВМА

Defakto.bg

Дни след като във Военноокръжният съд в София започна делото срещу бившия директор на Военномедицинската академия Стоян Тонев и бившата шефка на дерматологичната клиника в болницата Мирослава Кадурина, военната прокуратура повдигна две нови обвинения на бившия депутат от ГЕРБ.

Те са по повод  договори с частна лаборатория, ощетили с над 16 милиона лева ВМА. Едното от тях е за сключен неизгоден договор с медико-диагностична лаборатория, ощетил Академията с над 16 милиона и 330 хиляди лева.

Според прокуратурата през 2013 година Тонев сключва 5 договора с „Астра“ АД, които позволяват на търговското дружество да извършва високоспециализирани изследвания с апаратура, собственост на ВМА, срещу ниска цена. В два от договорите, вместо пазарни цени, наемът е формирана като процент от приходите на дружеството. В останалите три пък, наемната цена е по-ниска от пазарната. Според договорите разходите за сервизно обслужване на апаратурата, за консумативи и доставката на резервни части са били за сметка на ВМА. Схемата е установена след 2-годишно разследване на военни прокурори и изследователи, също така и както при делото, по което Тонев вече е подсъдим.

Първото от двете нови обвинения на дългогодишния шеф на ВМА е за договор с частната лаборатория „Астра“ да ползват високоспециализираната техника на академията в продължение на 10 години, обясниха наблюдаващият прокурор Спас Илиев и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Сравнили сме сключените преди това договори за същите медицински апарати –  предишен началник на ВМА, с последващите сключени от ген.Тонев договори,  посочи Илиев.

Освен това в тези договори, случайно или не, е пропуснато дружеството, което е наемодател, да заплаща консумативите и сервизното обслужване на апаратурата. То е извършвало една конкурентна дейност във ВМА, като е използвана и апаратурата, и работещите във ВМА, за да печели търговското дружество, допълни Арнаудова.

Военната прокуратурата е обвинила и началника на Катедра „Образна диагностика“ Андрей Иванов, който предоставил на въпросната лаборатория, в която по това време е мажоритарен акционер, свободно и безвъмездно да ползва медицинските апарати на ръководената от него клиника. Щетата от това – в размер на 16 648 000 лева, прокуратурата изчислява в сравнение с общата пазарна наемна цена  за апаратурата и разходите за обслужването ѝ. Заради това, че допуснал това, Стоян Тонев има обвинение и за допустителство.
Тонев и Иванов са на свобода срещу по 10 000 лева.
Стоян Тонев, заедно с професор Кадурина, има обвинителен акт във Военния съд за щета на ВМА в размер на близо 6 и половина милиона лева.

 

Ето и официалният текст на съобщението от държавното обвинение:

На  06.12.2016 г., ВОП – София привлече като обвиняем генерал-майор от резерва Стоян Тонев – бивш Началник на Военномедицинска академия, за това, че в периода 21.01.2003 г. до 03.12.2013 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Началник на ВМА, съзнателно сключил неизгодни сделки със СМДЛОД „Астра” АД – и от това произлязла значителна вреда за ВМА, в общ размер на 16 330 495 лв., като случаят е особено тежък и вредата е в особено големи размери – престъпление по чл. 220, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26 НК .

В инкриминирания период от време Стоян Тонев е сключил 5 договора със Самостоятелна медико – диагностична лаборатория (СМДЛОД) „Астра“ АД, по силата на които на търговското дружество се предоставя да извършва високоспециализирани медико-диагностични изследвания с медицинска апаратура, собственост на ВМА, срещу наемна цена, включваща възнаграждение за ползване и консумативни разноски. В два от договорите наемната цена е определена като процент от приходите на дружеството, вместо наемът да е определен по пазарни цени. По тези договори е бил определен наем в размер на 37,55 % от приходите, а по идентичен договор за наем на медицинска апаратура, наемът е бил в размер на 60 % от приходите. В три от сключените договори е определена наемна цена, по-ниска от пазарната наемна цена. По силата на тези договори разходите за сервизно обслужване на апаратурата, разходите за консумативи за ползваните медицински апарати и доставката на резервни части били за сметка на ВМА.

ВОП-София обвини и А. Иванов от ВМА – София, за престъпление по служба (чл. 282 ал.3, вр. с ал.2, вр. с ал.1 НК).

В периода 10.02.2005 г. – 03.12.2013 г., в качеството си Началник Катедра „Образна диагностика“ и Началник на Клиника „Компютърна и магнитно-резонансна томография“ към МБАЛ – София към ВМА, А. Иванов е превишил правата си, като извършил служебни действия, надхвърлящи рамките на предоставените му служебни правомощия. Деянието А. Иванов е извършил с цел да набави за себе си и за другиго – за СМДЛОД „Астра“ АД, в което е мажоритарен акционер /притежавал 377 от 500 акции/, имотна облага. Той предоставил на СМДЛОД „Астра“ АД, за безвъзмездно ползване – свободно и неограничено извън определеното с договорите време, медицински апарати, собственост на ВМА и зачислени на поверената му клиника. Иванов не контролирал в утвърждаваните от него отчетни документи да бъде вписано обстоятелството, при кои ползватели – Клиника „Компютърна и магнитно-резонансна томография“ – ВМА или СМДЛОД „Астра“ АД е възникнала повредата, с оглед възстановяване на щетите на апаратурата при ползването й от СМДЛОД „Астра“ АД. Сам извършвал и възлагал на служители на Клиника „Компютърна и магнитно-резонансна томография“ към МБАЛ-София към ВМА в работното им време, наред с изпълнението на задълженията си по трудовото правоотношение с ВМА, да извършват процедури на пациенти на СМДЛОД „Астра“ АД.

От това за ВМА са настъпили значителни неимуществени вредни последици.

СМДЛОД „Астра“ АД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиника „Компютърна и магнитно-резонансна томография” към МБАЛ-София към ВМА, като е ползвало материални и кадрови ресурси на Военномедицинска академия за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството и по този начин е увредено правилното функциониране на ВМА.

Настъпили са значителни имуществени вредни последици за ВМА, в общ размер на 16 647 173лв., формирани от разликата между общата пазарна наемна цена за периода от 10.02.2005 г. до 03.12.2013 г. за ползваната апаратура и разходите за абонаментното сервизно обслужване, разходите за текущи основни и аварийни ремонти, и разходите за използвани консумативи.

За това, че Стоян Тонев съзнателно е допуснал негов подчинен – А. Иванов да извърши престъплението по служба описано по-горе, Стоян Тонев е привлечен като обвиняем и за допустителство – престъпление по чл. 285 от НК.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.