Последни новини
Home / Законът / На първо четене, депутатите дадоха „прането на пари“ на следователите

На първо четене, депутатите дадоха „прането на пари“ на следователите

Defakto.bg

Парламентът разшири кръга от делата, които се разследват от следователи, а не от МВР. На първо четене народните представители приеха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, предложени от бившия следовател Явор Хайтов и група депутати от „България без цензура“.

Проектът предвижда занапред по закон следователите да работят по престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителната система (чл. 253-260 НК), сред които е и прането на пари. В момента повечето от тези дела така или иначе се възлагат от прокуратурата именно на юристите в следствието.

Става дума за престъпления с висока практическа и правна сложност, сочат вносителите. И дават статистика: през 2011 г. от прокурор на следователите са били възложени 408 такива досъдебни производства, докато разследващите в МВР са работили по 285 подобни дела, през 2012 г. съответно съотношението е 660 срещу 255 дела, през 2013 г. следователите са работили по 866 такива дела срещу 197 в МВР, през 2014 г. в следствието са отишли 261 преписки, в МВР – 57. В същото време с промените не се изземва компетентността на разследващите митнически инспектори по невнесен ДДС от внос и акцизи. Целта е разследването да стане по-бързо и качествено. И да се използва пълноценно капацитетът на следователите, които са в съдебната власт.

„За“ гласуваха 108 народни представители, а 10 се въздържаха.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.