Последни новини
Home / Законът / Парламентът прие да разгледа проект за намаляване на партийната субсидия от 11 на 5 лева

Парламентът прие да разгледа проект за намаляване на партийната субсидия от 11 на 5 лева

Defakto.bg

Парламентът прие в седмичната си  програма да разгледа законопроект за намаляване на партийната субсидията.   Това стана по предложение на независимия депутат Велизар Енчев, който за четвърти път предлага промени в Закона за политическите  партии , според които партийната субсидия на партиите,  получили над 1% от гласовете на избори, от 11 лева да стане 5 лева.   Депутатът изрази несъгласие с предложенията на Слави Трифонов тази  субсидия да е от  1 лев. Категорично не се съгласи и с идеята на Бойко Борисов, тя да е „нула“ лева.

Сред многото аргументи, които  Енчев изложи срещу тоталното орязване на парите за партиите бяха и тези, че политическите субекти,  които са извън парламента са поставени в неравностойно положение с парламентарно представените партии,  които вече са  получили големите субсидии.

Със Закона за държавния  бюджет  парламентът запази размера на субсидията  на партиите за 2017 г.  в размер на 11 лева за получен глас.   Сумата беше същата и в бюджета за 2016 г., когато беше символично намалена с 1 лв. в сравнение с 2015 г.

Народните представители не се съобразиха с проведения съвместно с президентските избори национален референдум, в който 2 516 791 души поискаха годишната държавна субсидия, отпускана на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

По време на бюджетния дебат в пленарна зала депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов предложиха таван на субсидията в размер на 1.6 млн. за всяка отделна партия или коалиция. Тяхното предложение обаче бе отхвърлено основно с гласовете на ГЕРБ.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Един коментар

  1. Кадры решают всё

    Защо „от 11 на 5 лева“, а не „от 11 на 1 лв.“?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.