Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата започва проверка за скандален грабеж на общинска земя в ж.к. Младост

Прокуратурата започва проверка за скандален грабеж на общинска земя в ж.к. Младост

Defakto.bg
%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82
Журналистът Стоян Георгиев

Софийска районна прокуратура се е самосезирала от разследването на bTV, обявено в сряда сутринта, което разкри  незаконно отчуждаване на недвижими имоти – общинска собственост, на територията на столичния квартал „Младост“.  Това съобщи пресслужбата на  Софийска районна прокуратура по повод излъчения материал на журналиста Стоян Георгиев за скандалния грабеж на общинска собственост в ж.к. Младост. Прокурорската проверката ще събира данни за извършени документни престъпления и документни измами, като има за цел да се проверят съставянето и използването на решения на поземлена комисия от 1994 г. и 1997 г., документи по Закона за нотариусите и нотариалната дейност, във връзка с изповядване на сделките по прехвърляне на процесните имоти.

Журналистът Стоян Георгиев  разказа как няколко парцела общинска собственост  с обща площ 11 декара, в най-желаните от строителите части на столичния ж.к. „Младост” се оказват  частно притежание.  При това Столичната община научава  от разследването на репортера, че вече не е  собственик на своите имоти.

Прехвърлянето на собствеността е станало  по скандален начин, но „изрядните“ сделки  са минали   безпроблемно през всички институции, които е трябвало да гарантират тяхната законност.

„Възстановяването на собствеността” започва с три документа  на поземлена комисия от 1994 и 1997 г., които се оказват… фалшиви.

Решението на поземлената комисия в Панчарево от 1994 г., не се базира на абсолютно никакви документи.  Нито посоченият – вече покоен, реститут, нито наследниците му са имали земи за възстановяване – нито в „Младост”, нито където и да било.

Схемата продължава да се разплита.

За едноличен наследник на реститутите обаче е посочен 48-годишния Николай Ганчев. Мъжът е клошар  и наркозависим. Не е съвсем ясно какво прави сега, но се говорело, че живее във фургон в някакво село. Именно той продал на Орлин Колев наследство за милиони за скромната цена от 1000 лв. Това е станало през октомври миналата година. И Колев задвижва  цялата процедура по реституцията в „Младост”. На официалния му адрес на ул. „Димитър Петков” № 91 в София обаче вместо дом, има… стар павилион за скара и бира.

Репортерът разказва, че  въпросният Орлин е „бушон” и в други афери.

В същото време двама нотариуси провъзгласяват Колев за собственик на петте имота в „Младост” на базата на фалшивите решения на поземлена комисия – нотариус Румен Димитров за три от имотите и нотариус Стилян Тютюнджиев – за другите два.

„Няма как да се провери дали решението е истинско, или не, защото то си има всички атрибути… Носи си отговорността този, който го дава”, обяснява единият нотаруис пред камерата на bTV, запитан как така не се е усъмнил в истинността на документите.

Подобна е тезата и на другия нотариус.

Орлин Колев от скара-бирата придвижва всички документи за по-малко от месец, но… остава собственик на имотите в „Младост” за по-малко от 10 минути. 

На 10 декември 2015 г. нотариус Румен Димитров прави констативен акт за един от имотите – градинка в „Младост 4”, а същия ден и час при същия нотариус той я продава на фирма „Фикс Партнърс”.

Фирмата е собственост на Христо Методиев и Славин Алексиев, свързани с придобиването на десетки имоти след съмнителна реституция и „герои” в други разследвания на bTV.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Един коментар

  1. Не им стига на нотариусите, че взимат по няколко хиляди на сделка за един подпис ами трябва да си добавят и с кражби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.