Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата започва проверка за скандален грабеж на общинска земя в ж.к. Младост

Прокуратурата започва проверка за скандален грабеж на общинска земя в ж.к. Младост

Defakto.bg
%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82
Журналистът Стоян Георгиев

Софийска районна прокуратура се е самосезирала от разследването на bTV, обявено в сряда сутринта, което разкри  незаконно отчуждаване на недвижими имоти – общинска собственост, на територията на столичния квартал „Младост“.  Това съобщи пресслужбата на  Софийска районна прокуратура по повод излъчения материал на журналиста Стоян Георгиев за скандалния грабеж на общинска собственост в ж.к. Младост. Прокурорската проверката ще събира данни за извършени документни престъпления и документни измами, като има за цел да се проверят съставянето и използването на решения на поземлена комисия от 1994 г. и 1997 г., документи по Закона за нотариусите и нотариалната дейност, във връзка с изповядване на сделките по прехвърляне на процесните имоти.

Журналистът Стоян Георгиев  разказа как няколко парцела общинска собственост  с обща площ 11 декара, в най-желаните от строителите части на столичния ж.к. „Младост” се оказват  частно притежание.  При това Столичната община научава  от разследването на репортера, че вече не е  собственик на своите имоти.

Прехвърлянето на собствеността е станало  по скандален начин, но „изрядните“ сделки  са минали   безпроблемно през всички институции, които е трябвало да гарантират тяхната законност.

„Възстановяването на собствеността” започва с три документа  на поземлена комисия от 1994 и 1997 г., които се оказват… фалшиви.

Решението на поземлената комисия в Панчарево от 1994 г., не се базира на абсолютно никакви документи.  Нито посоченият – вече покоен, реститут, нито наследниците му са имали земи за възстановяване – нито в „Младост”, нито където и да било.

Схемата продължава да се разплита.

За едноличен наследник на реститутите обаче е посочен 48-годишния Николай Ганчев. Мъжът е клошар  и наркозависим. Не е съвсем ясно какво прави сега, но се говорело, че живее във фургон в някакво село. Именно той продал на Орлин Колев наследство за милиони за скромната цена от 1000 лв. Това е станало през октомври миналата година. И Колев задвижва  цялата процедура по реституцията в „Младост”. На официалния му адрес на ул. „Димитър Петков” № 91 в София обаче вместо дом, има… стар павилион за скара и бира.

Репортерът разказва, че  въпросният Орлин е „бушон” и в други афери.

В същото време двама нотариуси провъзгласяват Колев за собственик на петте имота в „Младост” на базата на фалшивите решения на поземлена комисия – нотариус Румен Димитров за три от имотите и нотариус Стилян Тютюнджиев – за другите два.

„Няма как да се провери дали решението е истинско, или не, защото то си има всички атрибути… Носи си отговорността този, който го дава”, обяснява единият нотаруис пред камерата на bTV, запитан как така не се е усъмнил в истинността на документите.

Подобна е тезата и на другия нотариус.

Орлин Колев от скара-бирата придвижва всички документи за по-малко от месец, но… остава собственик на имотите в „Младост” за по-малко от 10 минути. 

На 10 декември 2015 г. нотариус Румен Димитров прави констативен акт за един от имотите – градинка в „Младост 4”, а същия ден и час при същия нотариус той я продава на фирма „Фикс Партнърс”.

Фирмата е собственост на Христо Методиев и Славин Алексиев, свързани с придобиването на десетки имоти след съмнителна реституция и „герои” в други разследвания на bTV.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Един коментар

  1. Не им стига на нотариусите, че взимат по няколко хиляди на сделка за един подпис ами трябва да си добавят и с кражби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.