Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите: В ход е репресия срещу неудобни магистрати

Съюзът на съдиите: В ход е репресия срещу неудобни магистрати

Defakto.bg

Защо досега няма отговор на въпроса кой е виновен за батака в СГС?

След като вчера съдийската колегия на ВСС неочаквано образува ново, трето поред дело срещу съдия Мирослава Тодорова след проверка по искане на главния прокурор, днес от Съюза на съдиите реагираха с остра декларация.

От ССБ припомнят хронологията на „неблагополучията“ в Софийския градски съд и питат защо съдийската колегия на ВСС още не е дала отговор на най-важния въпрос: кой е виновникът за батака там. Заявяват и че СГС и столичния районен съд многократно са били проверявани, а новият ръководител на СГС Калоян Топалов единствен дотук е инициирал дисциплинарни производства за забави, просрочия и други нарушения.

За това изненадващото предложение за търсене на дисциплинарна отговорност точно на Мирослава Тодорова, съвпаднало по време и с проверките, извършени от главния прокурор в двете най-големи съдилища в страната, без правно основание за това, сочат само към едно – в ход са силови методи срещу конкретни неудобни магистрати.

Ето декларацията:

„Съюзът на съдиите в България намира за необходимо да изрази категоричната си позиция по отношение на решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от 6.12.2016 г., с което по инициатива на главния прокурор, опосредена от внесено предложение на Комисията по дисциплинарни производства, мнозинството от колегията взе решение за извършване на проверка на дейността на наказателните отделения на Софийски градски съд и Софийски районен съд. Това решение, както и решението от същото заседание за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова, също инициирано от главния прокурор, са поредното доказателство за неравнопоставено третиране и избирателен подход към определени съдилища и съдии.

Висшият съдебен съвет и в частност Съдийската му колегия все още дължат отговор на въпроса какви са били причините и кои са били отговорните лица от предходното ръководство на СГС за констатираните при проверката на нарочната комисия на ВСС „недобри практики“, обобщени в доклада от месец април 2015 г. Както е видно от същия доклад, още при извършената тогава проверка, обект на интерес от страна на комисията е била и срочността по разглеждане на дела в СГС и особено в наказателното му отделение, включително и изготвянето в срок на съдебните актове и мотивите към тях. В последвалия период от време проверки на наказателните отделения на СГС и СРС са били извършвани от Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и съответните по-горни съдилища.

Всички констатирани данни при тези проверки са били на разположение на членовете на ВСС и на ИВСС както по отношение на цялостната дейност на отделенията, така и на съдиите от тях. Дисциплинарни производства обаче са били образувани изключително по предложения на председателя на СГС, като част от тях все още не са приключили, някои от привлечените към дисциплинарна отговорност съдии са преустановили да правораздават и не са били отстранени от длъжност, без това да е предизвикало вниманието на Съдийската колегия на ВСС.

Повод за конкретното активизиране на Комисията по дисциплинарни производства и на ИВСС обаче се явява сезирането им от страна на главния прокурор с данни, събрани в хода на проверка, каквато прокуратурата не е оправомощена да извършва по отношение на дейността на съда. По този начин мнозинството в Съдийската колегия на ВСС легитимира тази нямаща своето основание в закона дейност на прокуратурата, а преди това отказа и да вземе отношение по манипулативния начин на представяне на извършената „проверка“ от страна на прокуратурата на дейността на наказателните отделения на СГС и СРС.

Изразяваме твърдото си несъгласие с така демонстрираното избирателно отношение от страна на мнозинството на Съдийската колегия на ВСС и с използването на силов подход по отношение на явно считани за неудобни съдилища и съдии.“

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Един коментар

  1. Данаилова

    Необходимо е да се проверят и други съдийки,като Камбурова и Галева от ОСБургас,които решават дела без да познават и признават ЗУЕС/дело 599/2016г/,а и не се интересуват от експертиза към делото ,в която няма нито една доказана сума!Много плява има за чистене,време е за по- голяма метла!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.