Последни новини
Home / Законът / Утвърдиха единствения кандидат да замести Ситнилски във ВСС

Утвърдиха единствения кандидат да замести Ситнилски във ВСС

Defakto.bg

 Зам.-шефът на прокуратурата в Хасково Розалин Трендафилов е в системата от 1977 г.

Един прокурор ще се бори за доверието на обвинителите от страната на предстоящия избор през януари 2017 г.  На общо събрание на 14 и на 21 януари трябва да бъде избран нов член на прокурорската колегия на ВСС, който да доизкара мандата на починалия Камен Ситнилски до октомври 2017 г. Мястото бе обявено за вакантно месеци след кончината на емблематичния обвинител, срамно уволнен от ВСС още през 2014 г. Оттогава съветът се прави, че той не е съществувал, Ситнилски не бе почетен дори с едноминутно мълчание. А доскоро спокойно работеше в намален състав.

Според кадровици, бързането за попълването на редиците сега е заради ключови избори догодина.

Днес прокурорската колегия утвърди единствената издигната кандидатура на Розалин Трендафилов, зам.-шеф на окръжната прокуратура в Хасково. Той е номиниран от обвинителите в региона и е в системата от 1997 г.

Розалин Трендафилов е завършил „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има над 40 години юридически стаж и опит като дългогодишен административен ръководител в Районна прокуратура – Димитровград и в Окръжна прокуратура – Хасково, съобщиха от ВСС.

На днешното си заседание колегията актуализира и списъка на действащите обвинители от страната, които имат право на глас. Доскоро по списък те бяха 1506 човека. Сега бройката не се променя съществено –  списъкът е допълнен с двама новопостъпили и е заличен един, станал шеф на районен съд, т.е. в гласуването могат да участват 1507 магистрати.

По новите правила на закона вотът вече е на принципа 1 магистрат-1 глас, като може да се гласува и електронно, по интернет. А общите събрания за избор са разделени на две части – на първата дата се изслушват номинираните кандидати, на втората се гласува.

На снимката Розалин Трендафилов

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.