Последни новини
Home / Законът / Идва краят на отработването в събота, задават се повече почивни дни (обновена)

Идва краят на отработването в събота, задават се повече почивни дни (обновена)

Defakto.bg

 На официални празници вече ще се почива само на съответната дата, ако са в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако празниците  съвпадат с дните на уикенда.  

 Това стана ясно, след като на първо четене парламентът прие промени в Кодекса на трудa, които гарантират равeн брой на работните дни през всяка календарна година.   Депутатите разгледаха общо два законопроекта.    

Предвижда се промените, свързани с почивките и празниците, да  влязат в сила от Нова година, а 2-ри януари 2017 г. ще се  окаже почивен ден,  защото е понеделник (виж по долу).

Депутатите гласуваха “за” предложението новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота.  От социалното министерство  аргументираха промяната, че с отработването  се намалява продължителността на седмичната почивка, тоест има един вместо два дни, когато се отработва съботата.  Резултатът от това е по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място.

Въпреки готвените промени през 2017 г. ще има повече почивни дни, отколкото през 2016 г., сметнаха експертите.

Първата по-дълга почивка е след Нова година. След официалния неделен 1 януари, ще добавим понеделник 2 януари – без да го отработваме.

През април ще е първата четиридневна почивка. Тя ще е в периода 14-17 април заради Великден.

Май ще започне с три почивни дни заради Деня на труда 1 май. Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, тъй като Гергьовден догодина ще празнуваме в събота.

На 24 май и 6 септември ще почиваме по един ден в средата на седмицата, а на 22 септември – три дни.

За Коледа догодина ще се празнува  от 23 до 26 декември включително.

Народното събрание одобри и втория, внесен законопроект за промени в Кодекса на труда, с който се регламентират отношенията между работодател и служител по отношение на командировките. С него се въвежда  пакет от мерки за по-добра защита на командированите работници в рамките на предоставяне на услуги, борба с така наречения „социален дъмпинг“ и по-прозрачна и предвидима правна рамка за доставчици на услуги.   Д-р Хасан Адемов от ДПС посочи, че големият проблем на промените в Кодекса на труда са, че остава възможността МС да слива допълнително и да определя официалните празници. Според него възможността за изготвяне на документи свързани с трудовото правоотношение в електронен вид е една добра мярка.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.