Последни новини
Home / Законът / Идва краят на отработването в събота, задават се повече почивни дни (обновена)

Идва краят на отработването в събота, задават се повече почивни дни (обновена)

Defakto.bg

 На официални празници вече ще се почива само на съответната дата, ако са в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако празниците  съвпадат с дните на уикенда.  

 Това стана ясно, след като на първо четене парламентът прие промени в Кодекса на трудa, които гарантират равeн брой на работните дни през всяка календарна година.   Депутатите разгледаха общо два законопроекта.    

Предвижда се промените, свързани с почивките и празниците, да  влязат в сила от Нова година, а 2-ри януари 2017 г. ще се  окаже почивен ден,  защото е понеделник (виж по долу).

Депутатите гласуваха „за“ предложението новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота.  От социалното министерство  аргументираха промяната, че с отработването  се намалява продължителността на седмичната почивка, тоест има един вместо два дни, когато се отработва съботата.  Резултатът от това е по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място.

Въпреки готвените промени през 2017 г. ще има повече почивни дни, отколкото през 2016 г., сметнаха експертите.

Първата по-дълга почивка е след Нова година. След официалния неделен 1 януари, ще добавим понеделник 2 януари – без да го отработваме.

През април ще е първата четиридневна почивка. Тя ще е в периода 14-17 април заради Великден.

Май ще започне с три почивни дни заради Деня на труда 1 май. Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, тъй като Гергьовден догодина ще празнуваме в събота.

На 24 май и 6 септември ще почиваме по един ден в средата на седмицата, а на 22 септември – три дни.

За Коледа догодина ще се празнува  от 23 до 26 декември включително.

Народното събрание одобри и втория, внесен законопроект за промени в Кодекса на труда, с който се регламентират отношенията между работодател и служител по отношение на командировките. С него се въвежда  пакет от мерки за по-добра защита на командированите работници в рамките на предоставяне на услуги, борба с така наречения „социален дъмпинг“ и по-прозрачна и предвидима правна рамка за доставчици на услуги.   Д-р Хасан Адемов от ДПС посочи, че големият проблем на промените в Кодекса на труда са, че остава възможността МС да слива допълнително и да определя официалните празници. Според него възможността за изготвяне на документи свързани с трудовото правоотношение в електронен вид е една добра мярка.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.