Последни новини
Home / Законът / Идва краят на отработването в събота, задават се повече почивни дни (обновена)

Идва краят на отработването в събота, задават се повече почивни дни (обновена)

Defakto.bg

 На официални празници вече ще се почива само на съответната дата, ако са в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако празниците  съвпадат с дните на уикенда.  

 Това стана ясно, след като на първо четене парламентът прие промени в Кодекса на трудa, които гарантират равeн брой на работните дни през всяка календарна година.   Депутатите разгледаха общо два законопроекта.    

Предвижда се промените, свързани с почивките и празниците, да  влязат в сила от Нова година, а 2-ри януари 2017 г. ще се  окаже почивен ден,  защото е понеделник (виж по долу).

Депутатите гласуваха „за“ предложението новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота.  От социалното министерство  аргументираха промяната, че с отработването  се намалява продължителността на седмичната почивка, тоест има един вместо два дни, когато се отработва съботата.  Резултатът от това е по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място.

Въпреки готвените промени през 2017 г. ще има повече почивни дни, отколкото през 2016 г., сметнаха експертите.

Първата по-дълга почивка е след Нова година. След официалния неделен 1 януари, ще добавим понеделник 2 януари – без да го отработваме.

През април ще е първата четиридневна почивка. Тя ще е в периода 14-17 април заради Великден.

Май ще започне с три почивни дни заради Деня на труда 1 май. Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, тъй като Гергьовден догодина ще празнуваме в събота.

На 24 май и 6 септември ще почиваме по един ден в средата на седмицата, а на 22 септември – три дни.

За Коледа догодина ще се празнува  от 23 до 26 декември включително.

Народното събрание одобри и втория, внесен законопроект за промени в Кодекса на труда, с който се регламентират отношенията между работодател и служител по отношение на командировките. С него се въвежда  пакет от мерки за по-добра защита на командированите работници в рамките на предоставяне на услуги, борба с така наречения „социален дъмпинг“ и по-прозрачна и предвидима правна рамка за доставчици на услуги.   Д-р Хасан Адемов от ДПС посочи, че големият проблем на промените в Кодекса на труда са, че остава възможността МС да слива допълнително и да определя официалните празници. Според него възможността за изготвяне на документи свързани с трудовото правоотношение в електронен вид е една добра мярка.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.