Последни новини
Home / Законът / ВСС пусна нови климатици и ламинат на „съда на Узунов” след скандал

ВСС пусна нови климатици и ламинат на „съда на Узунов” след скандал

Defakto.bg

Районният съд в Сандански, чийто председател е бил Димитър Узунов, получи средства за 13 климатици и подмяна на ламинирания паркет след бурен дебат. В центъра на който беше въпросът има ли привилигеровани съдилища, за които правилата не важат. С 13 срещу 4 гласа пленумът на ВСС даде своя отговор. Утвърдителен.

Спорът тръгна в самото начало на заседанието, в което има много бюджетни точки за разглеждане, включително по искане на административните ръководители за отпускане на средства за закупуване на „мултифункционални устройства” (оказа се скенери, принтери, ксерокс) и други. Подобни искания традиционно валят в края на годината, за да се оползотворят останалите бюджетни пари и да не преминат като преходен остатък за следващата година.

Днес обаче Соня Найденова подчерта наличието на вопиющи разлики в исканията на различни съдилища за еднотипни устройства. Даде като пример че за две „мултифункционални” устройства от Окръжен съд Хасково да им се отпуснат 5040 лв., а за същото устройство, един брой, от Районен съд Несебър са поискали 5100 лв. При това офертите са от една и съща фирма, с един и същи управител, за устройства с едни и същи технически параметри и разликите са необясними, допълни Галина Карагьозова.

Те настояха да се създадат стандарти и да се въведат лимити с оглед потребностите от тази техника (включително според големината и натовареността на съда), както е направено за компютърната техника, например. В крайна сметка точката за Несебър бе оттеглена от Димитър Узунов, който освен представляващ ВСС и водещ заседанието днес, е и председател на бюджетната комисия. Като занапред ще се въвеждат и стандарти.

Така обаче се стигна и до искане от сегашния председател на РС Сандански за закупуване на 18 броя климатици за 4300 лв. и подмяна на остарелия, 5-годишен ламинат. След като това искане се сравни с подобно от апелативния съд във Велико Търново, където параметрите са различни, в крайна сметка се разбра, че в случая със Сандански към предложението на председателя няма приложени никакви оферти. А е задължително в този случай офертите да са поне три.

Като говорим за ламината на съда и неговото остаряване, направена ли е справка каква е годината на производство и т.н., поде Калин Калпакчиев. „Разбирам вашия интерес и мотив, тази точка ще се гласува отделно”, засегна се Узунов.

Тук се включи главният прокурор Сотир Цацаров с „три неща”. Прикани, първо „да се изхожда от действителните нужди, а не от това, че в РС Сандански е работил Узунов и имам известни съмнения, че мотивите на г-н Калпакчиев са мотивирани от грижата за ламината в този съд”. Цацаров продължи: „Второ, не е сега времето за дебат, защото то изтича. Трето, налице е реален риск възможностите за разходване на средствата да бъдат изпуснати. Малко е неуместно да мерим в какво състояние е бил ламината в съда на Узунов, защото това е мотивът. Дайте наистина за следващата година да въведем малко ред.”

Но това е единственият съд, който не прилага никакви оферти, възмути се Соня Найденова. Бе категорична – възраженията й са принципни, а не заради конкретния съд.

„Ще помоля председателката да не прави повече искания, за да е спокойна г-жа Найденова!”, пак се обиди Узунов.

А главният прокурор директно и грубо нападна Карагьозова: „Климатиците са закупени през 2000 г. и 2004 г. Знаете ли каква е температурата в Сандански, у вас климатикът от 2000 г. ли е? Хайде стига дребни заяждания, тази конюнктура е ужасяваща, това унижава хората! Идете в Сандански и работете с климатик от 2000 г. или си ги вземете у вас!”

Галина Карагьозова не се стърпя: „Г-н Цацаров, възхищавам се на възможността ви да обърнете нещата точно наопаки. Това е единственото предложение, което не е придружено с оферти. Ако има привилегия, тя е точно в този смисъл, че е единственият съд, чието искане ще одобрим без оферти и всичко останало. Даването не е аргументирано с нищо”. На реплика на Цацаров, че и той не й се възхищавал, Карагьозова отвърна, че неговите оценки не я вълнуват. А Калин Калпакчиев подхвърли, че оценката на Цацаров е комплимент.

Последва гласуване. А проблемът за привилегиите си остана открит.

Споровете за климатици и ламинати може да изглеждат дребнави. И щяха да са, ако не ставаше дума за спазване на правила. Нещо повече – не по-малко дребнавата тема за прословутите дограми в районния съд в Благоевград дълго буни именно мнозинството във ВСС и бе ползвана неизменно като аргумент срещу бившия председател Екатерина Николова. Макар че в този случай пък всички правила бяха спазени.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.