Последни новини
Home / Законът / ВСС пусна нови климатици и ламинат на „съда на Узунов” след скандал

ВСС пусна нови климатици и ламинат на „съда на Узунов” след скандал

Defakto.bg

Районният съд в Сандански, чийто председател е бил Димитър Узунов, получи средства за 13 климатици и подмяна на ламинирания паркет след бурен дебат. В центъра на който беше въпросът има ли привилигеровани съдилища, за които правилата не важат. С 13 срещу 4 гласа пленумът на ВСС даде своя отговор. Утвърдителен.

Спорът тръгна в самото начало на заседанието, в което има много бюджетни точки за разглеждане, включително по искане на административните ръководители за отпускане на средства за закупуване на „мултифункционални устройства” (оказа се скенери, принтери, ксерокс) и други. Подобни искания традиционно валят в края на годината, за да се оползотворят останалите бюджетни пари и да не преминат като преходен остатък за следващата година.

Днес обаче Соня Найденова подчерта наличието на вопиющи разлики в исканията на различни съдилища за еднотипни устройства. Даде като пример че за две „мултифункционални” устройства от Окръжен съд Хасково да им се отпуснат 5040 лв., а за същото устройство, един брой, от Районен съд Несебър са поискали 5100 лв. При това офертите са от една и съща фирма, с един и същи управител, за устройства с едни и същи технически параметри и разликите са необясними, допълни Галина Карагьозова.

Те настояха да се създадат стандарти и да се въведат лимити с оглед потребностите от тази техника (включително според големината и натовареността на съда), както е направено за компютърната техника, например. В крайна сметка точката за Несебър бе оттеглена от Димитър Узунов, който освен представляващ ВСС и водещ заседанието днес, е и председател на бюджетната комисия. Като занапред ще се въвеждат и стандарти.

Така обаче се стигна и до искане от сегашния председател на РС Сандански за закупуване на 18 броя климатици за 4300 лв. и подмяна на остарелия, 5-годишен ламинат. След като това искане се сравни с подобно от апелативния съд във Велико Търново, където параметрите са различни, в крайна сметка се разбра, че в случая със Сандански към предложението на председателя няма приложени никакви оферти. А е задължително в този случай офертите да са поне три.

Като говорим за ламината на съда и неговото остаряване, направена ли е справка каква е годината на производство и т.н., поде Калин Калпакчиев. „Разбирам вашия интерес и мотив, тази точка ще се гласува отделно”, засегна се Узунов.

Тук се включи главният прокурор Сотир Цацаров с „три неща”. Прикани, първо „да се изхожда от действителните нужди, а не от това, че в РС Сандански е работил Узунов и имам известни съмнения, че мотивите на г-н Калпакчиев са мотивирани от грижата за ламината в този съд”. Цацаров продължи: „Второ, не е сега времето за дебат, защото то изтича. Трето, налице е реален риск възможностите за разходване на средствата да бъдат изпуснати. Малко е неуместно да мерим в какво състояние е бил ламината в съда на Узунов, защото това е мотивът. Дайте наистина за следващата година да въведем малко ред.”

Но това е единственият съд, който не прилага никакви оферти, възмути се Соня Найденова. Бе категорична – възраженията й са принципни, а не заради конкретния съд.

„Ще помоля председателката да не прави повече искания, за да е спокойна г-жа Найденова!”, пак се обиди Узунов.

А главният прокурор директно и грубо нападна Карагьозова: „Климатиците са закупени през 2000 г. и 2004 г. Знаете ли каква е температурата в Сандански, у вас климатикът от 2000 г. ли е? Хайде стига дребни заяждания, тази конюнктура е ужасяваща, това унижава хората! Идете в Сандански и работете с климатик от 2000 г. или си ги вземете у вас!”

Галина Карагьозова не се стърпя: „Г-н Цацаров, възхищавам се на възможността ви да обърнете нещата точно наопаки. Това е единственото предложение, което не е придружено с оферти. Ако има привилегия, тя е точно в този смисъл, че е единственият съд, чието искане ще одобрим без оферти и всичко останало. Даването не е аргументирано с нищо”. На реплика на Цацаров, че и той не й се възхищавал, Карагьозова отвърна, че неговите оценки не я вълнуват. А Калин Калпакчиев подхвърли, че оценката на Цацаров е комплимент.

Последва гласуване. А проблемът за привилегиите си остана открит.

Споровете за климатици и ламинати може да изглеждат дребнави. И щяха да са, ако не ставаше дума за спазване на правила. Нещо повече – не по-малко дребнавата тема за прословутите дограми в районния съд в Благоевград дълго буни именно мнозинството във ВСС и бе ползвана неизменно като аргумент срещу бившия председател Екатерина Николова. Макар че в този случай пък всички правила бяха спазени.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.